Gregory Knoppel: van cliënt naar ondernemer

In de nieuwsbrief ‘Wegwijs in de WMO’ van de gemeente Amsterdam stond onlangs het mooie verhaal van Gregory Knoppel. Gregory was de afgelopen vijf jaar als deelnemer aan Iambe verbonden. Sinds februari is hij daar in dienst. Dankzij de volharding van zorgcoördinator Marike Brekelmans en de doortastendheid van Heleen Termorshuizen, klantmanager Beschut werk van de gemeente die ook op de stakeholdersbijeenkomst haar verhaal (met Gregory) deed.

Gedeelte uit de nieuwsbrief:
Op jonge leeftijd, hij was toen al werkzaam als bakker, kreeg Gregory zijn eerste psychose en belandde hij uiteindelijk in de WAO. “Ik was op zoek naar een dagbesteding. Toen ik in het krantje van MEE las over Iambe zei ik: daar wil ik werken.” Gregory werkte vijf jaar op basis van arbeidsmatige dagbesteding bij Iambe en haalde vorig jaar zijn MBO1 diploma assistent bakker aan het ROC Amsterdam.

Marike Brekelmans is zorgcoördinator bij Iambe. “Toen Gregory zijn diploma haalde kreeg hij een aanbod om bij een andere bakkerij te werken. Begrijpelijk, hij werkt zeer professioneel en is zelfstandig, maar geef hem niet te veel verantwoordelijkheid.”
Marike klopte vorig jaar bij het UWV aan om Gregory via beschut werk een baan te kunnen bieden. Zonder resultaat. Via een omweg kwam ze bij de gemeente en werd ook hier de eerste tijd van A naar B gestuurd. Tot de afdeling Beschut werk in de persoon van Heleen Termorshuizen, klantmanager, haar tanden in de zaak zette.

Outside the box
“Als zorgverlener heb je iemand als Heleen nodig die outside the box meedenkt”, aldus Marike, om hier als tip voor collega zorgverleners aan toe te voegen “Blijf vooral vasthoudend als jij doorstroom naar werk in je klant ziet en zijn of haar ambitie voelt”.
“Het fijne aan de regeling Beschut werk is niet alleen dat er financiële ruimte is voor ons om Gregory te begeleiden, ook nu het arbeidscontract getekend is, biedt de gemeente nazorg. Het is namelijk een spannende stap. En de klant ziet zijn inkomstenplaatje veranderen. Dat is even wennen”, besluit Marike.
Gregory was vastberaden om weer betaald werk te hebben en dat is hem gelukt. “Ik voel me nu weer een échte collega.”