Nieuwsbrief

Onze nieuwsbrief verschijnt gemiddeld vier keer per jaar.
Wilt u de nieuwsbrief ontvangen, meld u dan aan, klik hier.

Klik hier voor het nieuwsbrievenarchief.

 

Nieuws


 • Donderdag 19 april vond op Scorlewald de feestelijke premiere plaats van ‘Wij zijn Scorlewald’, een prachtige documentaire van filmmaker Tanja Markies gebaseerd op de zes korte filmpjes die zij in opdracht maakte over de kernwaarden van de sociaal-therapeutische zorgvisie. Klik hier voor een fotoimpressie. Klik hier om de filmpjes te bekijken. Klik hier voor een trailer van de documentaire.

 • In de AM (Antroposofie Magazine) staat een interview met Hester Buijs, lid Raad van Bestuur van de Raphaëlstichting. Over besturen vanuit intuïtie en oprechte aandacht. “Ik heb het volste vertrouwen dat complexe vraagstukken via oprechte aandacht en interesse opgelost kunnen worden.”

  Klik hier voor het complete interview.


 • Haarlem, 6 november 2017

  Vanaf januari 2017 schreef Volkskrant-sportjournalist Willem Vissers een wekelijkse column over zijn meervoudig gehandicapte zoon Samuel. Samuel is geboren met het zeldzame Kleefstra-syndroom. Hij verblijft overdag op het kinderdagcentrum Rozemarijn in Haarlem.
  De eerste exemplaren van de gebundelde columns werden tijdens een feestelijke boekpresentatie op Rozemarijn overhandigd aan een aantal ouders waarvan het kind – in de dertien jaar dat Samuel op Rozemarijn verblijft – is overleden. Eén van de columns – ‘Een beeld met bronzen vleugels’, over een monument voor de overleden kinderen van het kinderdagcentrum en het woonhuis – heeft hun verlies als onderwerp.
  De bundel ‘Samuel – kroniek van een ongewoon gezin’ is uitgegeven bij Lebowski Publishers.
  Een deel van de opbrengst heeft Willem Vissers geschonken aan Rozemarijn voor de aanschaf van een speciale fiets.

  > artikel NHDagblad 7 november – ‘Samuel geeft veel liefde’, klik hier

 • 22 September vond de 10e editie van de SDB Zorgmarathon plaats. De Zorgmarathon is een estafetteloop voor medewerkers en bestuurders uit de zorg. Het Raphaëlteam liep mee. En hoe! Meedoen is belangrijk, maar de prestaties mochten er dit jaar ook zijn. De totale ‘team-tijd’ was ver boven het gemiddelde en één loper excelleerde met een 3e individuele tijd!

 • In de brochure van de gemeente Amsterdam ‘Ontwikkelen met lef’  zijn inspirerende voorbeelden te lezen van resultaatgericht werken op het gebied van WMO. Op de voorkant Marike Brekelmans en Dave Tijssens (afbeelding). Op p. 30 – 34 het verhaal van Iambe. “Bij ons ruikt het niet naar zorg, maar naar appeltaart en versgebakken brood. Onze deelnemers zijn bakkers.”
  > brochure
  > verhaal Iambe
  > alle verhalen 
  > nieuwsbrief Wegwijs in de WMO gemeente Amsterdam

   

 • Het verhaal van Gregory
  Gregory is gekozen als boegbeeld van de campagne ‘Beschut Werk’ van het Ministerie van SZW die in augustus van start is gegaan. Op de website van het ministerie is een filmpje te zien waarin hij zijn verhaal vertelt. Gregory was eerst deelnemer bij Iambe, maar sinds kort is hij bij de bakkerij in loondienst.> filmpje  | poster | met Jetta Klijnsma op de foto

 • Remco Bakker
  Remco Bakker, voorzitter Raad van Bestuur van de Raphaëlstichting, heeft met goed gevolg een accreditatietraject doorlopen bij NVZD, de vereniging van bestuurders in de zorg. In het traject wordt getoetst of bestuurders actief werken aan hun vakontwikkeling en beschikken over zelfreflectief vermogen. Voor meer informatie over het accreditatietraject, klik hier.

 • Het verhaal van Ella

  Het jaarverslag 2016 van de Raphaëlstichting is in twee versies te downloaden. Het complete jaarverslag en een verkorte geïllustreerde versie. In deze laatste staat het bijzondere verhaal van Ella die op zorgkwekerij Croon en Bergh woont. Dankzij Ella gingen haar ouders ‘om’ naar biologische bollenteelt én kwam er een nieuwe werkschuur op Croon en Bergh waar de bollen worden verpakt. Lees hier haar verhaal en bekijk het filmpje door hier te klikken.

 • Dijkgatshoeve
  Hoe breng je met producten en diensten de relatie van de bewoner/deelnemer met de omgeving in beeld?
  Deze vraag was het uitgangspunt van de interne opleiding ‘Verbindend vormgeven’ voor werkplaatsleiders van de Raphaëlstichting.
  Onderdeel van de opleiding waren werkbezoeken zoals aan De Prael, een Amsterdamse bierbrouwerij waar mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt werken. De werkplaatsleiders kregen ook les van deskundigen over sociaal (zelf)ondernemen, presenteren, netwerken en over het ‘werken met doelen’ vanuit de wilsrichting van bewoners en deelnemers.

  Uniek aan de opleiding was een samenwerking met het Mediacollege Amsterdam. Aan het eind van het opleidingsjaar werden de werkplaatsleiders gekoppeld aan 4e-jaars eindexamenstudenten die als eindexamenopdracht een filmpje maakten waarin bewoners, product en werkproces in verbinding met de omgeving zichtbaar moest worden gemaakt. Een hele opgave met verrassend mooie resultaten.
  Bij de eindpresentatie werden de filmpjes vertoond en vertelden de cursisten over het proces dat ze hadden doorgemaakt.

  Bekijk de mooie filmpjes van Houtkloverij Midgard (Yoeri Rog), Rozemarijn Santé (Brandon Gervacio), Studio Rozemarijn houtwerkplaats (Ferrell Voll), Studio Rozemarijn textielwerkplaats (Len van der Kamp), Ouderenwerkplaats Scorlewald (Vincent Brocken), Feniks en Dijkgatshoevee (Kevin Ligtvoet).

 • Zorgtuinderij Oosterheem
  Zaterdag 24 juni – Het woon- en werkgebouw van Zorgtuinderij Oosterheem is door de vakjury uitgeroepen als ‘mooiste gebouw van Langedijk’ en ontving daarvoor de AIA-Architectuurprijs 2017. Het gebouw is ontworpen door het architectenbureau Negen Graden Architectuur uit Amersfoort dat ook meerdere gebouwen van de Raphaëlstichting heeft ontworpen.

  De prijs werden zaterdag onder leiding van Ed Diepenmaat van de AIA uitgereikt in museum BroekerVeiling. De verkiezing kwam voort uit een initiatief van het Architectuur Informatiecentrum Alkmaar (AIA), dat ter gelegenheid van de Dag van de Architectuur een tentoonstelling opzette van bijzondere hedendaagse architectuur in Langedijk. De expositie omvat de belangrijkste architectuurontwerpen die in de afgelopen twintig jaar in die gemeente zijn gebouwd.

  Uit het rapport van de vakjury:
  De jury heeft grote waardering voor de wijze waarop het complex is ingebed in de omgeving en voor de zorgvuldige wijze waarop de gebouwen met oog voor lokale geschiedenis zijn vormgeven. De volumes van het woonzorghuis en werkruimten aan de Dorpsstraat (9 graden architectuur) sluiten nauwkeurig aan bij de schaal van Langedijk. De werkgebouwen doen recht aan het ambachtelijke karakter van Langedijk en doen het verleden zelfs herleven. De materialisering met hout en keramische dakpannen versterkt de dorpse architectuur. De verschillende volumes, inclusief het ontworpen fietsenhok en houten bruggetje, vormen bij elkaar een aansprekend geheel dat een positieve bijdrage levert aan het dorpsgezicht van Langedijk.

  Zie ook: http://www.aia-alkmaar.nl/activiteiten/aia-dvda