De Raphaëlstichting biedt antroposofische zorg op ruim dertig locaties in Noord-Holland. U meldt uw oriënterende vraag centraal aan. Ook als u op de wachtlijst staat en/of als er wijzigingen zijn in uw zorgvraag, meldt u een (gewijzigde) vraag centraal aan. 

Welke zorg biedt de Raphaëlstichting?

  • Wonen en werken voor volwassenen met een verstandelijke beperking op onze instellingen en kleinschalige locaties daarbuiten. Kijk hier voor een overzichtskaartje.
  • Wonen, logeren en dagopvang voor kinderen met een verstandelijke beperking op onze instellingen in Tuitjenhorn (Midgard) en Haarlem (Rozemarijn). In Alkmaar (Molenhuis) bieden we voor kinderen naschoolse opvang, vakantieopvang en logeren
  • Psychiatrisch onderzoek, behandeling en ambulante begeleiding. Ook voor kinderen en volwassenen met een verstandelijke beperking
  • Beschermd wonen en werken voor (jong)volwassenen met een psychische stoornis e/o een verstandelijke beperking op onze locaties op Texel (Novalishoeve) en Haarlem (Rozemarijn).

Hoe kunt u zich oriënteren op ons zorgaanbod?

Op onze website vindt u informatie over de zorg die onze locaties bieden, en de antroposofische visie daar achter. U kunt zich oriënteren op vestigingsplaats van de locaties of op zorgsoort (wonen, werken & dagbesteding en begeleiding & behandeling). Foto’s, digitale brochures en filmpjes geven u meer informatie. De meeste locaties zijn vrij toegankelijk en hebben een winkel of lunchroom die u kunt bezoeken. Scorlewald organiseert rondleidingen over het terrein van de instelling.

Hoe kunt u uw zorgvraag aanmelden?

Uw aanmelding begint met het invullen van een online aanmeldformulier waarmee uw vraag centraal is geregistreerd. Via een bijbehorend machtigingsformulier geeft u ons toestemming om uw gegevens op te slaan zolang uw aanvraag in behandeling is. U kunt het formulier ook gebruiken als er een wijziging is van uw zorgvraag (als u al in zorg bent of als u op de wachtlijst staat). 

Wat gebeurt er nadat uw zorgvraag centraal is aangemeld? 

Zorgbemiddeling neemt zo nodig contact met u op om de zorgvraag te verhelderen. Veelal vragen wij u om toezending van een actueel ondersteuningsplan en/of recente psycho-diagnostiek. Dat doen we om te kunnen inschatten welke locatie mogelijk een passend aanbod heeft voor uw zorgvraag. Ook zal Zorgbemiddeling u op de hoogte stellen van eventueel beschikbare plaatsen die mogelijk passend zijn.

Wanneer krijgt u een intakegesprek?

Indien de locatie van keuze verwacht dat zij passende zorg kan bieden, zal zij u uitnodigen voor een rondleiding en/of een intakegesprek en vindt nader onderzoek plaats. Als er een passende plek beschikbaar is, zal die worden aangeboden. Meestal zijn er echter geen plekken vrij. Als u nog niet meteen een plek nodig heeft, en als helder is dat wonen en/of werken op de locatie op termijn wel mogelijk is, biedt de locatie u een wachtlijstplaats aan. 

Wat houdt een wachtlijstplaats in?

Als u een plaats op de wachtlijst van één of meer locaties van de Raphaëlstichting heeft, is het uitgangspunt dat u op de locatie komt wonen en/of werken als er een passende plek beschikbaar komt. Als opname op dat moment niet gewenst is mag u deze plaats weigeren. Wel komt u daarna weer onderaan de wachtlijst van de betreffende locatie.

En als u pas op termijn wilt komen wonen?

Als u bij aanmelding heeft aangegeven dat u pas op termijn wilt komen wonen, benadert de locatie u in het gewenste jaar van wonen als er een passende plek beschikbaar komt. Tot die tijd verzoeken wij u om ons op de hoogte te houden van wijzigingen in uw zorgvraag of contactgegevens.