Blik op de keukentafel: volgen we elkaar nog?
Deze Kristal rubriek ontstond ooit omdat iemand vroeg: “Wat doen jullie daar nou de hele dag?!”. Het was in alle eerlijkheid ook een verzuchting. Want iets op de werkvloer hinderde, en de oprechte zorg was dat we het niet wisten en onze tijd aan geleuter zouden besteden. Eerlijk en verhelderend. Dat vraagt om een transparante blik op onze keukentafel.
Een van de belangrijkste taken die we hier in Raad van Bestuur hebben, is de toekomst aan laten sluiten met het heden en daarbij het verleden goed verbonden houden. Met steeds het belang van de goede zorg, fijne werkplek en duurzaam voorbestaan in gedachten. Dat maakt soms ook dat we plannen die vanaf de werkvloer niet meteen te volgen zijn. De blik van het “nu” en de praktijk zijn niet altijd even makkelijk te verbinden. Daarom is het belangrijk dat we in gesprek zijn, wij de wereld van de praktijk van cliënten, verwanten en medewerkers blijven kennen. Dat we andersom altijd bereid zijn uit te leggen waarom we dingen doen.
In deze nieuwsbrief raken we weer een paar belangrijke ontwikkelingen. Heb je vragen of input? Dat is altijd welkom.
Rudolf Steiner Zorg
Zoals we eerder berichtten zijn we op zoek naar partijen die bereid zijn om op passende wijze de zorg die wij in Den Haag bieden te continueren. In februari en maart 2022 hebben Stichting Middin en Saffier verkend of en welke mogelijkheden er zijn om de zorgactiviteiten van Rudolf Steiner Zorg te continueren.
Saffier heeft gekeken of zij de ouderenzorg kunnen voortzetten. Zij geeft aan hier zeker mogelijkheden toe te zien. Rudolf Steiner Zorg en Saffier zetten het overleg over de toekomst daarom voort.
Tijdens de fase van onderzoek is gebleken dat er voor Middin na zorgvuldige overweging geen mogelijkheid is gevonden om de VG-dienstverlening binnen de gegeven omstandigheden op passende wijze voort te zetten. Rudolf Steiner Zorg is zich daarom opnieuw aan het oriënteren op de mogelijkheden. Heel recent heeft Lievegoed aangegeven dat zij de komende maanden wil ontdekken of en welke mogelijkheden er liggen om onze VG-zorgactiviteiten te continueren met behoud van het antroposofische karakter. Lievegoed is een organisatie met een rijke antroposofische traditie. Zij is er voor kinderen en volwassenen met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking, niet aangeboren hersenletsel en mensen met problemen op het gebied van psychiatrie en/of verslaving.
Komende tijd staat voor Rudolf Steiner Zorg en de zorgorganisaties waarmee het in gesprek is, in het teken van het gezamenlijk bepalen van vervolgstappen. Met het uiteindelijke doel om de continuïteit en kwaliteit van zorg voor de bewoners van Rudolf Steiner Zorg te borgen.
Het hele proces heeft impact op zowel bewoners, verwanten als medewerkers. We proberen het zo zorgvuldig en transparant mogelijk te doen – we houden ons aanbevolen voor suggesties.
Directiewisselingen en een nieuw besturingsmodel
Laatste nieuws
Begin april maakte Francesca Knol op Breidablick bekend dat zij vanaf oktober 2022 van haar pensioen gaat genieten. Ook werd afgelopen week bekend dat Guido van der Hulst heeft besloten te stoppen als directeur van Scorlewald om zijn ontwikkelpad buiten de Raphaëlstichting voort te zetten. Voor de vervanging van Francesca en Guido gaan we werken in twee fasen: een tussentijd en de definitieve situatie. Dit lichten we hieronder verder toe.
Een nieuwe organisatie-inrichting en -besturing
Bij de Raphaëlstichting is tussen de verschillende instellingen en bij het bestuur behoefte ontstaan aan meer integrale samenwerking tussen de verschillende onderdelen van de organisatie. We zijn enerzijds trots op de unieke identiteit van elke instelling. Tegelijkertijd breekt het ons ook op dat de organisatorische verschillen zo groot zijn. Daar hebben we op allerlei manieren last van. Het leidt tot verschillen in beloning of zorgkwaliteit die we niet goed uit kunnen leggen; de ondersteunende diensten en systemen moeten ongelofelijk veel maatwerk realiseren, dat is kostbaar en nauwelijks waar te maken. Daarom gaan we naar een gezamenlijke besturingsfilosofie en per instelling een meer eenduidige uitwerking.
Het doel is dat op alle instellingen de eigen identiteit blijft bestaan en de manier waarop we de organisatie inrichten aan elkaar gelijkgeschakeld raakt. We kunnen dan beter samenwerken en de bedrijfsvoeringsondersteuning veel doelmatiger en eenduidiger inrichten. Het werkplezier, de kwaliteit van zorg en behandeling en efficiëntie zijn hierbij gebaat. De stichting wordt beter bestuurbaar en slimmer georganiseerd.
We bereiden hiertoe een ontwikkeltraject voor dat uit verschillende stappen bestaat. In de verschillende fases wordt goed geluisterd naar de instellingen en gekeken naar de ontwikkelingen die ons te wachten staan, zoals druk op de arbeidsmarkt en de financiën, nieuwbouw, innovatie, etc. We moeten wendbaar en flexibel om kunnen gaan met veranderingen.
De tussentijd
De ontwikkelingen op Raphaëlstichting-niveau en de veranderingen bij Breidablick en Scorlewald zijn een kans om stappen te maken. Het tijdspad sluit echter niet helemaal aan: het synchroniseren van het besturingsmodel en het implementeren van de nieuwe situatie duurt langer dan de tijd dat Francesca nog op Breidablick is. Ook voor Scorlewald is dat aan de orde: daar is Ellen Kalkhoven van Midgard nu waarnemend, maar dat is te groot en te lang om zo te laten. Daarom creëren we een tussentijd, waarin we tijdelijke/interim managers aanstellen om het werk van Guido en Francesca voort te zetten. Hierbij letten we vooral op zorgvuldigheid, veiligheid en betrokkenheid die deze persoon met zich meebrengt.
Deze keuze maken wij niet als bestuur alleen. Bij de selectie van de interim-manager en de formulering van de opdracht betrekken we de medezeggenschap en een aantal collega’s vanuit de instellingen. Binnenkort gaan we hierover al met ze in overleg.
Strategisch houvast
We hadden afgesproken dit voorjaar te starten met de uitwerking van een nieuwe meerjarenvisie. In de praktijk zien we nu echter momentum als het gaat om het nieuwe besturingsmodel. En ook wel enige urgentie. Feit is dat we nu zo na twee jaar Corona een behoorlijke beleidsdruk ervaren: er heeft zo veel stil gelegen! En we kunnen niet alles tegelijk.
Dus hebben we in goed overleg met MT, Raad van Toezicht en de gremia besloten dit proces nog uit te stellen. De kaderbrief biedt houvast voor strategische ontwikkelingen, en we kunnen terugvallen op het Luisteren… en doen! thema uit de meerjarenvisie van 2017.
Wanneer we precies wel starten is nog even de vraag. We gaan nu eerst de andere stap maken. Hierover houden we jullie op de hoogte.
De grote boerderijen gaan meer samenwerken
Sinds 1 januari 2021 trekken we nauw samen op met de Noorderhoeve en sinds 2022 horen ze echt bij ons. Joost Heerschop leidt de Noorderhoeve en Novalishoeve. Hij kwam met de boerderijen zelf tot de conclusie dat intensiever samenwerken logisch was. En dat in die samenwerking ook de banden met de Dijkgatshoeve aangetrokken zouden moeten worden. Daar had de Dijkgatshoeve ook wel oren naar.
Het voornemen is om deze boerderij ook op te nemen in het boerencluster (werktitel) waar Joost leiding aan geeft. Wij zijn hierover in gesprek met de medezeggenschap. Met de instellingen samen en in het licht van het vernieuwde besturingsmodel worden nu en straks afspraken gemaakt over de organisaties ter plekke (identiteit blijft!) en hoe de dwarsverbanden onderling voordelen kunnen geven. Uiteraard worden de medewerkers, cliënten en verwanten meegenomen.
Mogelijk wordt het cluster in een later stadium nog uitgebreid. De samenwerking met de andere (vee-houdende) boerderijen wordt sowieso versterkt.