Wat als ik het niet meer kan?
Het is een van de moeilijkste onderwerpen om over na te denken, laat staan om erover te praten met anderen: Hoe moet het later als je er als ouder niet meer bent of als je niet meer in staat bent om de zorg voor je kind te regelen?
Toch is het verstandig om hier op tijd mee te beginnen. Om dit onderwerp beter bespreekbaar te maken, is vanuit de Centrale Cliëntenraad van de Raphaëlstichting de werkgroep ‘Wat als ik het niet meer kan’ opgericht. Hierin nemen verschillende ouders deel, met ondersteuning van een beleidsmedewerker van de Raphaëlstichting. Bij de start van de werkgroep hebben alle verwanten van de Raphaëlstichting een enquête ontvangen om de behoeften te peilen. Dit heeft geleid tot de organisatie van themadagen, die goed bezocht worden en waar verwanten elkaar kunnen spreken over dit lastige onderwerp.
Naast informatie over praktische zaken, zoals: wat kun je doen in Caren?, het ‘Goed Leven Plan’ van Cliëntondersteuning PLUS en de aanwezigheid van een notaris, bleek het erg prettig om zorgen te delen met lotgenoten en te ervaren dat je niet de enige bent.
Een van de zaken die je als ouder nu al kunt regelen, is het vastleggen van wie later de zeggenschap heeft over de zorg (mentorschap) en over de financiën (bewindvoering) van je kind. Dit kan ook gecombineerd worden voor zowel zorg als financiën (curatele). Vaak is onbekend dat je zelfs een tweede mentor en bewindvoerder kunt aanstellen voor het geval jij uitvalt. Deze tweede persoon kan het dan direct overnemen, en je hebt de mogelijkheid om deze goed in te werken. Dit kun je regelen via het kantongerecht.
Je kunt ook een professionele mentor en bewindvoerder aanstellen, zodat je nu minder zorgen hebt en zij later de zorg kunnen overnemen. Wat betreft je nalatenschap, kun je een testament laten opstellen waarin je bepaalt wie bijvoorbeeld jouw geld erft en/of wie een schenking ontvangt na jouw overlijden. Een kind heeft altijd recht op een kindsdeel, maar er zijn verschillende mogelijkheden om ervoor te zorgen dat je kind zo min mogelijk belasting betaalt en toch kan profiteren van de erfenis zgn. ‘vruchtgebruik’. Het is ook mogelijk om een goed doel in je testament op te nemen. Een notaris met familierecht als specialisatie kan je hier alles over vertellen.
Nuttige websites: