De Raphaëlstichting biedt zorg aan mensen met een verstandelijke beperking. Zij is daarnaast actief in de psychiatrie en verpleeghuiszorg. Er werken 1.300 medewerkers op diverse locaties in Noord-Holland voor 1200 cliënten van alle leeftijden.

De Raphaëlstichting kent een raad van bestuur van twee personen: Annemarie Zuidweg en Bas Holvast. Dit bestuur legt verantwoording af aan de raad van toezicht.

In de raad van toezicht hebben zitting: Rob van Dam (voorzitter), Jules van Dam, Christel Deckers, Monique Kossen en Frauke Wessel.

De raad van bestuur wordt met adviezen ondersteund door een managementteam. Hierin zitten de eindverantwoordelijken van de instellingen.

  • Klik hier voor het organogram.
  • Klik hier voor de akte van statutenwijziging.
  • Klik hier voor het reglement raad van bestuur.
  • Klik hier voor het reglement raad van toezicht.
  • Klik hier voor het rooster van aan- en aftreden raad van toezicht.
  • Klik hier voor de toezichtvisie van de raad van toezicht.

Antroposofie
Wij laten ons inspireren door de antroposofische visie die de individuele ontwikkeling van cliënt en medewerker in gelijkwaardigheid en wederkerigheid vooropstelt. Binnen een intensief gemeenschapsleven is er veel aandacht voor kunst en cultuur. Om uit te leggen wat ‘antroposofische zorg’ is, hebben we gekozen voor een visueel verhaal.

De instellingen

Het centraal bureau is gevestigd in Schoorl. De instellingen die deel uitmaken van de Raphaëlstichting zijn Scorlewald (Schoorl), Noorderhoeve (Schoorl), Midgard (Tuitjenhorn), Breidablick (Middenbeemster), Rozemarijn (Haarlem), Queeste (Alkmaar), Iambe (Amsterdam) en Novalishoeve (Texel).
Zij zijn in hoge mate zelfstandig. Ze hebben hun eigen organisatievorm, hun eigen inspiratiebron en hun eigen vriendenstichting. Ze zijn verantwoordelijk voor hun eigen bedrijfsvoering op basis van een vastgesteld budget.

De instellingen hebben tegelijk een deel van hun taken en bevoegdheden overgedragen aan de Raphaëlstichting. Zij maken daardoor een gezamenlijke regie en een overkoepelend beleid mogelijk. Het stichtingsbestuur kan slagvaardig en flexibel inspelen op veranderingen in de sector en in de wet- en regelgeving.

Meerjarenkaderbrief 2023-2026
Elk jaar wordt er een focus aangebracht in de plannen uit de meerjarenkaderbrief.
Lees hier de Focus 2025: Anders samen werken aan een betekenisvol leven

Kwaliteitsbeleid
De Raphaëlstichting zet zich al bijna 50 jaar in voor goede multidisciplinaire zorg aan mensen met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking. Met ingang van 2017 is het Kwaliteitskader Gehandicaptenzorg als kwaliteitsinstrument leidend binnen de Raphaëlstichting om te leren en te verbeteren, maar ook de kwaliteit van zorg te verantwoorden. Dit verantwoorden doen wij onder andere met een openbaar Kwaliteitsbeeld.

Lees hier meer over het Kwaliteitsbeleid van de Raphaëlstichting.