Koperen Koning opent de ruimte voor Midgard

Nederland, Tuitjenhorn, 22 april 2017 Opening Koperen Koning, Midgard. Foto: Michiel Wijnbergh

“Laatst zag ik Pascal op het terras lekker babbelen met een paar mensen uit het dorp. Kijk.. dat wil je!”

De voormalige toegang tot Midgard was mooi. Maar … je zag alleen groen en – na een paar passen lopen – de achterkant van werkplaatsgebouwen. Hoe anders is het met de nieuwe ingang aan westkant van het terrein. De eerste indruk: ruimte! Een mooi pad omzoomd door perken met veldbloemen, een beeld en al snel zichtbaar: de karakteristieke gevel van de totaal gerenoveerde Koperen Koning. Waar je voorheen na enig zoeken de winkel kon ontwaren, stuit je nu op een groot terras en een gerenoveerde gebouw waar de winkel en het theehuis in zijn ondergebracht.

Wat een verbetering!

Loes (hoofd facilitaire dienst):
“De nieuwe Koperen Koning is een mooi voorbeeld van Open de Ruimte. We wilden meer in verbinding komen met onze buren en de regio om ons heen. Van daaruit ontstond het plan om de winkel te verbouwen tot winkel/theehuis en ook om de ingang te verplaatsen waardoor mensen zich veel meer uitgenodigd voelen om bij ons langs te komen.
Dankzij sponsorgeld, een megaveiling (waar we 6 á 7000 euro ophaalden!) en een bijdrage uit het Raphaëlfonds kon het project worden gefinancierd.

We zijn nu bezig om de Koperen Koning op de kaart te krijgen, onder andere met onze Midgard-arrangementen. Je kunt bij ons terecht voor high-tea’s, picknicks, rondleidingen, ‘eten-met-de-pot’ en kinderpartijtjes. Onlangs hadden we het eerste partijtje. Een week later belde een moeder van een kind daar aanwezig was. Zij wilde ook. Mond op mond reklame werkt toch het beste. Het zal nog wel even duren voordat het drukker gaat worden. Maar dat gaat heus gebeuren.
Bewoners vinden het geweldig. Laatst zag ik Pascal op het terras lekker babbelen met een paar mensen uit het dorp. Kijk… dat wil je! Het is ook fijn om met je ouders hier een ijsje te eten in plaats van op in de huiskamer van je woonhuis.”

Monique (werkplaatsleider)
Monique heeft ervaring in de gezondheidszorg én de Horeca. Zij werkte twintig jaar bij La Place in diverse functies en was daarna betrokken bij het opzetten van een zorginstelling voor ouderen. Ervaringen die haar goed van pas komen in haar nieuwe baan.
“Mijn vorige baan was gericht op ondersteuning van ouderen in de laatste fase van hun leven. Nu werk ik met jongeren met een verstandelijk beperking en heb ik de mogelijkheid om hen te coachen en vak te leren. En dat vind ik heel fijn om te doen. Ik spreek ze aan als volwaardige collega’s en waak ervoor om ze betuttelen. Daar ben ik niet zo van.
Ik was al bekend met Fermento in Alkmaar. De combinatie van winkel én lunchroom vond ik daar heel aantrekkelijk. En zo’n combi van winkel en Horeca heb je hier ook.
 
In het begin hebben we met het team – in samenspraak met de bewoners – de hele inrichting verzorgd. Van niets iets maken, dat vind ik heel mooi!
Het was een hele klus. Maar toen het af was, begon het ‘échte’ werk; de bewoners begeleiden in hun nieuwe taken. Een intensief proces waar ook begeleiders van de woongroep in werden betrokken. 

Ik merk dat de winkelmedewerkers graag terugvallen op hun oude, vertrouwde werkzaamheden. Begrijpelijk natuurlijk. Gelukkig hebben we vrijwilligers die ons ondersteunen om hen te begeleiden naar nieuwe werkzaamheden, zoals het maken van een kwarktaart bijvoorbeeld. Maar als een bewoner de overstap echt niet wil of kan maken, dan kan hij of zij natuurlijk weer volledig in de winkel aan de slag.
Het vraagt heel wat om in de Horeca te werken. In die zin is het wel fijn dat het nog wat rustig is zodat we stapje voor stapje kunnen groeien.”

Ton (kok op Midgard, valt tijdelijk in op de Koperen Koning)
“De Koperen Koning heeft een hele mooie uistraling gekregen! Je kunt het wat dat betreft vergelijken met Kardeis op Scorlewald. Zoals je hier op aan komt lopen tussen de wilde bloemen … dat is natuurlijk prachtig!

Michael (bewoner van Lilia)
Michael werkt al heel wat jaren in de winkel. Door de uitbreiding met het theehuis heeft hij er hele andere taken bijgekregen. Toch blijft hij daar heel relaxt onder. “Het valt wel mee. Ik zet nu ook koffie en thee en bedien de gasten in het theehuis en op het terras, maar eigenlijk is er niet zoveel veranderd voor me. Ik was al gewend om met klanten te werken.”

Deze tekst met foto’s?, klik hier