Terug naar Hoofdpagina

Aanpassingsvermogen van deelnemers op Feniks

Keramiekatelier Feniks ligt in hartje Schoorl. Bezoekers komen graag een kijkje nemen in de mooie winkel met het daaraan verbonden atelier. Werkplaatsleider Mariek Anneveldt vertelt over het afgelopen jaar waarin ‘niet- pottenbakkers’ over onvermoede talenten bleken te beschikken.

De werkplaats en winkel in Schoorl, Feniks, is in de coronaperiode anders dan anders. Alle mensen van Scorlewald werken vanaf eind maart op het terrein in de huizen zelf of met hun huisgenoten in één werkplaats. Zo ontstaat een soort van bubbels waarin wisselende contacten beperkt blijven. De werkplaatsleiders zijn gekoppeld aan de huizen. Bijvoorbeeld: het team dat normaal gesproken op Feniks werkt, is gekoppeld aan het Parsifalhuis. En ze werken met de mensen van Parsifal op de pottenbakkerij van Scorlewald.

Proefperiode
Na de zomervakantie zijn de twee werkplaatsleid(st)ers die normaal gesproken op de pottenbakkerij op Scorlewald werken, op Feniks gestart met de mensen die in de dagbesteding werken op Scorlewald. Deze mensen wonen extern. Voor de zomervakantie hebben wij een proefperi- ode gedraaid met ongeveer vier dagbesteders, drie dagen in de week en na de zomervakantie de hele week met een maximum van acht dagbesteders per dag. Dit om aan alle voorwaarden te kunnen voldoen van het RIVM. Dus de anderhalve meter afstand, enz.

Natuurtalenten
Onder de mensen zijn er een paar die altijd al op Feniks of de pottenbakkerij werken, maar er zijn ook mensen van de houtwerkplaatsen, weverij, linnenkamer, enz. Geen pottenbakkers, maar wel natuurtalenten die het pottenbakken snel oppakken en al binnen een korte tijd hele mooie dingen maken. Wat goed uitkomt, want wij zijn gevraagd of wij mee willen doen aan een expositie in het museum van de Broekerveiling in Langedijk in februari 2021. Daar konden wij dus volmondig Ja op zeggen, want we hebben er allemaal zin in. Er worden nu allerlei groente-gerelateerde werkstukken gemaakt van klei.

Ook worden er hele mooi vazen, schalen en bolvormen gemaakt, waarbij de mensen elkaar inspireren. De vazen worden alsmaar groter; het lijkt soms wel een wedstrijd ‘wie maakt de hoogste vaas’.
We vieren in ons kleine groepje ook de jaarfeesten. Zoals het Michaëlsfeest met een verhaal en gesprek over moed. En ook nog heerlijk eten uit de keuken van Scorlewald en gebak van de bakkerij van Scorlewald.
Kortom wij werken fijn met elkaar op Feniks in deze speciale tijd.

Werkplaatsleider Feniks Mariek Anneveldt

Terug naar Hoofdpagina