“Ik word hier geaccepteerd zoals ik ben.”

Sander is 19 jaar. De jongste medewerker in de reeks “Het motief van…” en ook een bijzondere. Sander is namelijk als BBL-er bij Iambe werkzaam. Dus vier dagen betaald werk en één dag school. Iambe is een stageplek waar hij heel blij mee is, omdat hij vanwege een beperking het tempo in een gewone bakkerij niet aan bleek te kunnen.
Aan het begin van het gesprek vertel ik Sander dat we op zoek zijn naar verhalen van medewerkers die vertellen waarom ze het werk doen en waarom ze er plezier in hebben. Hij reageert meteen: “Nou… dan ben je aan het goede adres!”

Sander is leerling aan het ROC Amsterdam. Hij volgt de bakkersopleiding en zit in het tweede en tevens laatste leerjaar. Sander heeft een paar jaar geleden zware operaties moeten ondergaan. Daardoor is hij langzamer gewor- den en wat vergeetachtig. Ook is zijn balans niet meer wat hij geweest is. “Bij vorige bakkerijen waar ik stage heb gelopen, vonden ze mij té langzaam. Het is niet fijn om dat steeds te horen.”

Hoe kwam je bij Iambe terecht?
“Dat was via een vriendin van mijn moeder die Iambe kende. Zij vertelde mijn moeder dat dat wel wat voor mij zou kunnen zijn. Toen ben ik er heen gegaan.”

Ondanks je beperking ben je super gemotiveerd om je bakkersdiploma te halen.
“Dat klopt. Maar daarna zal ik toch niet in een gewone bakkerij kunnen gaan werken. Ik hoop dus dat ik hier mag blijven. Want het bevalt me hier goed.”

Eigenlijk zou je 1 september beginnen, maar je begon al eerder, toch?
“Dat klopt ja. Ik werd het thuis een beetje zat. Dit is wel even leuker dan thuiszitten!”

Wat viel je op bij Iambe?
“Je merkt natuurlijk wel dat hier mensen met een beperking werken. En… alles is biologisch.”

Vind je dat een pluspunt, dat biologische?
“Het is wel speciaal, maar het maakt mij op zich niet uit.”

Waar ben je enthousiast voor? Wat vind je zo leuk aan dit werk?
“Deeg kneden en uitrollen is heel fijn om te doen. Vooral croissantjes maken vind ik leuk. En dat je met je handen kunt werken. Veel fijner dan de hele tijd achter een beeldscherm zitten!”

Hoe vind je de sfeer bij Iambe?
“Heel leuk! Ik word hier geaccepteerd zoals ik ben. Er wordt ook veel gelachen. Over van alles. Heel random eigenlijk.”

Hoe ziet de toekomst eruit na het behalen van je schooldiploma?
“Nou… ik wil aan het eind van het schooljaar wel vragen of ik hier mag blijven. Dat zou ik heel graag willen.”