Beeldvormende bespreking (1 mei 2023)
Carla van Hooff, de moeder van Christian die bij Rozemarijn woont, heeft recentelijk haar ervaring met ons gedeeld. Lees hier haar mooie woorden. Bedankt Carla.

Dat was de bespreking waar wij, de ouders van Christian, voor werden uitgenodigd. Nu hebben we in de loop van de jaren dat Christian bij Rozemarijn woont natuurlijk al vaker halfjaarlijkse besprekingen bijgewoond waarbij de medewerkers met een beeld van Christian kwamen. Maar deze bespreking was heel anders doordat we op een onderzoekende manier met zijn allen tot één beeld kwamen.
De bespreking bestond uit twee delen, waarbij er voor de eerste bespreking twee uur werd genomen en de tweede bespreking, die na 4 weken plaatsvond, duurde één uur.
Arne Savelkoel leidde deze bespreking die online plaatsvond. Uitgangspunt was het 4-ledig mensbeeld en de indeling naar levensjaren 0 – 7 jaar, 7 – 14 jaar, 14 – 21 jaar, 21 – 28 jaar en 28 – 35 jaar, wat de fase is waar Christian is aangeland. Uit elke fase heb ik (als Christian’s moeder) de belangrijkste gebeurtenissen verteld. Daarna kon iedereen daar aanvullingen op geven vanuit zijn/haar ervaring of beleving van en met Christian.
De insteek was om te kijken naar het gedrag van Christian en dan te onderzoeken welk beroep het meeste daarbij past (dat is dus los van de capaciteiten van Christian). Door te kijken naar het meest in het oog springende gedrag van Christian en dat met elkaar te delen, kwamen we uiteindelijk tot twee verschillende beroepen.
Zo kreeg het gedrag van Christian opeens positieve kwaliteiten, waardoor we op een andere manier naar het gedrag en dus ook naar Christian konden kijken. Dit werd meteen het uitgangspunt om gedurende de komende vier weken met Christian om te gaan en de ervaringen en eventuele veranderingen in hem en wellicht in onszelf te registreren.
Na deze 4 weken kwamen we zoals afgesproken nog eenmaal bij elkaar. En inderdaad werden er ervaringen met Christian uitgewisseld waaruit bleek dat de eerste bespreking zijn vruchten had afgeworpen. De beroepen die genoemd waren bleken een prachtige nieuwe insteek te geven om Christian beter te begrijpen en anders naar hem te kunnen kijken.
Het heeft ons de mogelijkheid gegeven om Christian weer vanuit een frisse blik te begeleiden in zijn ontwikkeling naar meer zelfstandigheid.
Met dank aan Arne Savelkoel voor de begeleiding van de twee besprekingen en aan iedereen die hieraan heeft deelgenomen.
Ik heb het zelf als een rijke en verfrissende aanvulling ervaren op de omgang met onze zoon. En ik kan deze bespreking van harte aanbevelen aan alle andere ouders met een kind dat bij Rozemarijn woont.
Carla van Hooff


Nieuwe kantine
Wij hebben sinds januari twee hele mooie, nieuwe werkplekken.

De verbouwing aan het Rudolf Steiner College is afgerond en één van de Green Canteens is terugverhuisd naar de Belgiëlaan. We hebben daar een hele mooie en grote kantine gekregen. Hier kunnen we met veel plezier werken met elkaar.


Nieuwe plek voor winkel, werkplaats en bakkerij
Ook zijn de winkel, textielwerkplaats en bakkerij verhuisd naar de Schotlandstraat. We zijn blij weer terug te zijn in ‘onze’ oude buurt. Hier zijn we lekker dicht bij de twee kantines. Het pand is prachtig geworden na de verbouwing!

Vanaf 1 februari 2022 heeft Santé voor het eerst haar deuren geopend op de nieuwe locatie: Schotlandstraat 99. U kunt hier terecht voor heerlijk biologisch brood en banket, textiel en cadeauartikelen!

Graag tot ziens bij Santé!


25 mei – Een nieuwe werkplaats gaat van start! 

In september 2020 beginnen wij in Rozemarijn met een kruidenwerkplaats, die Kruidenmijn gaat heten. De voorbereidingen zijn in volle gang.
De fysieke plek waar de werkplaats gaat komen, staat nog niet vast. De bedoeling is om een rustige werkplaatsomgeving te creëren, waar alle deelnemers met hun eigen tempo en kwaliteiten kunnen werken. En dit willen wij dichtbij de woonhuizen en ook de tuinen, waar wij onze kruiden mogen komen halen, gaan realiseren.

Voor de jongeren, die er komen werken, bieden wij veel verschillende werkzaamheden aan. Wij gaan zelf kruidenthee-mengsels, oliën, zalfjes, zeepjes en papier met geperste planten maken.

Kruidenmijn is voor alle doelgroepen vanaf 21 jaar, die wij zorg aanbieden in Rozemarijn. Het dient ook als beleveniswerkplaats voor jongeren, die meer belevenisgericht zijn en daar baat bij hebben. Er zij nog vrije plekken voor nieuwe deelnemers.

Kijk ook voor nieuws van Rozemarijn op onze Facebook pagina.