Een beroep geeft zingeving en ontwikkelingsmogelijkheden. Ieder heeft een eigen talent. We kijken naar wat je kunt en helpen alleen waar waar dat nodig is.
> klik hier voor het filmpje

Werken zorgt voor ritme. Werken geeft voldoening, zeker als het zinvol werk is waarbij duurzaamheid en ambachtelijkheid voorop staan. En… werken doe je samen!
Op Scorlewald zelf zijn wel 22 werkplaatsen. Maar ook op Scorlewald-locaties verspreid in Noord Holland wordt volop werk geboden, zoals op tuinderijen, een molen, een keramiekatelier of een lunchroom.

Mensen die nieuw naar Scorlewald komen, lopen eerst stage in de verschillende werkplaatsen. Zo kunnen zij ervaren welk beroep het best bij hen past. De werkplaats is tevens een opleidingsplaats. Sinds kort is het volgen van een 3-jarige praktijkopleiding mogelijk.

Ook mensen die niet op Scorlewald wonen, maar er wel willen werken, kunnen bij ons terecht. Dat kan in een van de werkplaatsen van de instelling zelf, maar ook in de Hoftuin bij landgoed ‘Het Hof’ in Bergen, bij Keramiekatelier Feniks in hartje Schoorl, of op een van de vier locaties van Fermento in Alkmaar en Oterleek. Er is ook plaats op een van de  kleinschalige initiatieven in Burgerbrug, Wieringerwerf en Broek op Langedijk. Klik voor meer informatie daarover op: ‘Buitenprojecten‘.

De dagbesteding wordt het gehele jaar aangeboden van maandag t/m donderdag 9.00-17.00 uur, vrijdag van 9.00-15.30 uur (10 dagdelen per week), met uitzondering van feestdagen en vakanties.

De werkplaatsen op de instelling

Het Ouderenatelier is bedoeld voor bewoners die nog wel behoefte hebben in een zinvolle dagbesteding maar gezien hun leeftijd niet meer (helemaal) kunnen werken.
Kenmerkend voor ouder worden is dat naarmate je ouder wordt, het leven een andere betekenis krijgt. Je komt in een fase waarin je je langzaam maar zeker terugtrekt uit een actief, arbeidzaam leven. Er ontstaat behoefte aan bezinning. Dit geldt ook voor de bewoners van Scorlewald.

Op het OuderenAtelier zorgen wij voor verbinding en een warme en ontspannen sfeer. Dit doen wij door de ochtend te openen met zingen, muziek, bewegen en verhalen voor te lezen. Er is geen werkdruk. het gaat om het proces en niet om het resultaat. Wij kijken per individu naar zijn of haar kwaliteiten en interesses en bieden hier activiteiten op aan. Veel van de activiteiten staan in het teken van de jaarfeesten.

Hoofdactiviteiten die wij aanbieden zijn, vilten, schilderen zoals nat in nat, aquarel, acryl en zijdeschildering. Het tekenen met pastel, kleurpotloden, prikken, en het maken van collages. We delen biografie met elkaar en schrijven vanuit waarneming of andere oefeningen. De interesse van de deelnemers is leidend voor de activiteit.
Een student van het Mediacollege maakte een mooi filmpje van ons.


De tuinderij heeft verschillende werkgebieden wat veel afwisselend werk met zich meebrengt. Het belangrijkste werk bestaat uit de verbouw van groenten. Daarnaast is er een bloementuin en een kruidentuin, de verzorging van de boomwallen, het onderhouden van de paden en het tuinafval tot compost maken. De kassen verlengen het teeltseizoen en geven een beschutte werkplek bij regen en kou.

De boerderij is een gemengd bedrijf. Naast de dieren op de boerderij is er ook akkerbouw.
Dit biedt afwisseling in het werk. De werkzaamheden bestaan bijvoorbeeld uit: de dieren verzorgen en eten geven, koeien – en geiten melken, kippen voeren en eieren rapen, stallen schoonmaken, mest rijden envoederbieten zaaien en oogsten.
De mensen die in de parkgroep werken onderhouden de plantsoenen rond de woonhuizen en de werkplaatsen. De werkzaamheden die hierbij horen zijn: grasmaaien, planten, wieden, snoeien, heggen knippen, blad harken, composthopen opzetten, huisvuil ophalen, straat vegen, in de winter zonodig sneeuw ruimen en gereedschapsonderhoud. ’s Morgens tijdens de werkbespreking worden de werkzaamheden van de dag besproken en wie wat gaat doen.

In de keuken begint de dag met het verdelen van de taken. Per dag wordt ongeveer voor 160 mensen gekookt. Er wordt een weekmenu samengesteld en via het weekbericht is iedereen op de hoogte wat er die week wordt gegeten. Het is verantwoordelijk werk, je moet op tijd klaar zijn, anders loopt alles in het honderd. Hygiëne is heel erg belangrijk. Afwisselend wordt er aan een vast takenprogramma gewerkt zoals; graan of groente klaarmaken, salades maken, toetjes, de afwas en werken in het restaurant.
In de pottenbakkerijworden uiteenlopende producten gemaakt; theepotten, schalen, grote – en kleine bloempotten. Ook worden er kopjes en kandelaars gemaakt met vloeibare klei, gegoten in een mal. Als iemand een eigen kunstwerk wil maken is daar gelegenheid voor. Voor het werken in de pottenbakkerij heb je geen opleiding nodig, ze leren je daar alle kneepjes van het vak.Er wordt gewerkt op een handdraaischijf.

Eén van de pottenbakkerijen (Feniks) is gevestigd in het dorp. Klik hier voor meer informatie over Feniks.

De bakkers bakken iedere dag broden voor de eigen bewoners en voor de klanten in de winkel Kardeis. Dagelijks heeft men de keuze uit drie of vier verschillende soorten brood. Een greep uit het assortiment; gerstbrood, volkorenferment, zonnepitbrood, walnotenbrood, 5 granenbrood, krenten-rozijnenbrood. Op de woensdag worden er pizza’s gebakken. Behalve dat er iedere dag voor de woonhuizen gebakken wordt hebben al heel wat mensen uit de omgeving de weg naar de bakkerswinkel gevonden. Voordat het brood in de winkel ligt gaan heel wat handelingen aan vooraf; malen, deegmaken, opbollen, afwegen, in bakblikken doen, bakken, verdelen en verkopen.

Op de woensdag worden er pizza’s gebakken. Er hebben al heel wat mensen uit de omgeving de weg naar de winkel gevonden. Voordat het brood in de winkel ligt gaan heel wat handelingen aan vooraf; malen, deegmaken, opbollen, afwegen, in bakblikken doen, bakken, verdelen en verkopen.

Er is ook een banketbakkerij. Hier worden de heerlijkste koek en gebak gebakken. Met de feestdagen is er altijd iets speciaals zoals banketstaven, paashaasjes of oranjetaartjes. Ons succes zijn de appeltaartjes en de walnotentaart. Het water loopt je in de mond. Dit weten de mensen die bij ons hun broodje komen kopen, want al dit lekkers is ook in de winkel te koop. De werkzaamheden in de banketbakkerij zijn te vergelijken met die van de bakkerij.
Er zijn twee weverijen Het werken in de weverij is werken in een kleurrijke omgeving. Weven is een overzichtelijk proces. Als eenmaal de schering op het weefgetouw is bevestigd kan met het weven worden begonnen.De keuze voor de schering hangt af van wat je gaat maken en van welk materiaal (wol, katoen, linnen, turf). Er wordt bijvoorbeeld keukenlinnen gemaakt en kledingstoffen.
Naast het weven is er ook breien, verven van zijde, wolvilten, borduren en tapijt knopen. De weverij heeft ookeen winkel; te bereiken via Laanweg 38 in Schoorl
Deze werkplaatsen bieden allerlei soorten werk; plakken, knippen, nieten, rillen, lijmen, vergaren, binden en naaien. In de drukkerij (SpringerUit) is het een levendig gebeuren want er komen hier regelmatig mensen voor hun drukwerk. Het werk moet met aandacht gedaan worden, anders gaat het mis en daar houden onze klanten niet van. Verder maken wij wel 100.000 schriften met een bestemming over de hele wereld. Maar ook prachtige producten met gemarmerd papier, zoals schalen en omslagen van mappen en schriften.
De mensen in de linnenkamer zorgen ervoor dat bewoners schone kleren hebben. Kleding repareren wordt hier ook gedaan zoals nieuwe ritssluitingen, knopen aanzetten, winkelhaken herstellen. Het is stevig doorwerken om steeds weer alle was op tijd klaar te krijgen. De was moet in de wasmachines gestopt worden, daarna in de droger, gestreken en opgevouwen.

De ijzerwerkplaats werkt veel op bestelling. Zo laten klanten bij ons hun rozenpoort maken. In de ene werkplaats wordt alles op maat gezaagd en gebogen; in de andere werkplaats lassen we het aan elkaar. Tijdens de voorjaarsmarkt hebben we veel bezoekers en dan krijgen we ook veel opdrachten. Ook worden hier mooie producten van koper gemaakt.

Het is al meer dan 45 jaar geleden dat de muziekinstrumentenbouw op Scorlewald van start ging. Er zijn in die jaren heel veel verschillende instrumenten ontwikkeld, blaas-, snaar- en slaginstrumenten en deze worden over de hele wereld verkocht. Niet alle instrumenten worden op Scorlewald gebouwd. Wij bouwen lieren en trommels. Wil je meer weten kijk dan op onze website: www.choroi.org


Het Ouderenatelier is bedoeld voor bewoners die nog wel behoefte hebben aan een zinvolle dagbesteding maar gezien hun leeftijd niet meer of niet meer helemaal kunnen werken.
Kenmerkend voor ouder worden is dat naarmate je ouder wordt, het leven een andere betekenis krijgt. Je komt in een fase waarin je je langzaam maar zeker terugtrekt uit een actief, arbeidzaam leven. Er ontstaat behoefte aan bezinning. Dit geldt ook voor de bewoners van Scorlewald.

De activiteiten die het Ouderenatelier aanbiedt zijn: elkaar je biografie vertellen, schrijven vanuit waarneming of andere oefeningen, voorlezen en verhalen vertellen, bewegen op gedichten, muziek maken en zingen, schilderen op verschillende manieren zoals nat in nat, aquarel, acryl, en zijdeschilderen, tekenen met pastel, kleurpotloden en houtskool, werken met bijenwas en klei en mozaïeken.
Er is geen werkdruk, het gaat om een ontspannen sfeer, om het proces en niet om het resultaat. Veel van de activiteiten staan in het teken van de jaarfeesten.
Regelmatig zijn er exposities van het werk van het Ouderenatelier in het restaurant van Scorlewald. De schilderijen zijn te huur of te koop via de kunstuitleen van Scorlewald.
Een student van het Mediacollege maakte een mooi filmpje van ons, klik hier om het te bekijken.

Het onderhouden van het Parnassiapark is een samenwerkingsverband van Scorlewald met de gemeente Bergen. Samen met de werkplaatsbegeleider gaan vier hulphoveniers iedere morgen met het busje naar Bergen aan Zee. Zij zijn verantwoordelijk voor het onderhoud van het Parnassiapark. Naast het onderhouden van het groen is er ook werk aan het schilderen van de hokken en hekken van de dierparkjes die in het park liggen. Er wordt in het Parnassiapark alleen in de ochtend gewerkt. Er is nog plaats voor dagbesteding.
Kardeis, onze lunchroom en winkel ligt bij de ingang van Scorlewald. Je herkent het aan zijn groen koperen dak. In de lunchroom kunt u een heerlijk kopje koffie drinken of een soepje eten. In de winkel verkopen we brood, banket, groente en fruit en levensmiddelen én alle producten die in onze werkplaatsen zijn gemaakt zoals keramiek, kussens, sjaals, muziekinstrumenten etc. Biologisch en duurzaam is ons handelsmerk! zie ook: www.kardeis.nl


Hou je van theater?

Heb je zin om te leren toneelspelen, zingen en dansen? Leren lopen als een soldaat of als een koning, te zingen als een nachtegaal, te sterven als een zwaan, sluipen als een vos of spreken als een dronkenlap? Speel dan mee!

Kom naar Theaterwerkplaats Artaban op Scorlewald, een plek waar je kunt spelen en leren. Bij de Theaterwerkplaats ga je samen met je medespelers werken aan je acteursvaardigheden om je eigen unieke talenten te ontdekken, vormgeven en ontwikkelen. Je gaat aan het werk met verschillende theatertechnieken waarbij spelplezier voorop staat.

We onderscheiden hierbij:

  • ‘spel’ waarbij het vertrouwd raken met elkaar en voorwerpen centraal staat;
  • ‘drama’ waarbij de verbeelding en expressie centraal staan;
  • ‘theater’ waarbij de gerepeteerde speltechniek en het publiek centraal staan.

We gaan werken aan: lichaamshouding, bewegen, stemgebruik/expressie.

Daarnaast komen concentreren, samenwerken, vertrouwen, verbeelden, en verwondering aan de orde. Door het oefenen van de verschillende technieken werken je spelenderwijs aan je persoonlijke ontwikkeling.

De Theaterwerkplaats verzorgt jaarlijks een aantal theaterstukken of presentaties. En dient als platform om verhalen en ervaringen van de deelnemers om te vormen tot theaterstukken.

Heb je zin om mee te doen? Meld je dan aan! werkplaatsen@scorlewald.nl