Wonen – in groepen en op kleinschalige buitenlocaties
De meeste bewoners van Breidablick leven in kleine groepen van vijf tot acht personen op het terrein van de instelling. Er zijn echter ook twee buitenlocaties waar een kleinschalige woonvorm wordt aangeboden.
Bij de meeste groepen wisselt de leeftijd sterk en is de vraag naar zorg soms heel verschillend. Daardoor wordt gestimuleerd dat bewoners elkaar helpen en iets voor elkaar kunnen betekenen.
De bewoners van een groep hebben ieder een eigen taak. Deze taak kan bestaan in begeleiding of verzorging van een andere – meer hulpbehoevende – bewoner. Maar ook in het helpen bij de afwas. Alle bewoners hebben een eigen (slaap)kamer waarin zij zich kunnen terugtrekken. Zoveel mogelijk worden de eigen kamers zelf ingericht en schoongehouden.
Het accent van het leven ligt in de huiskamer, omdat we op Breidablick veel waarde hechten aan de gemeenschapsvorming.
In de woonhuizen die direct gekoppeld zijn aan een gezinswoning wonen medewerkers met hun gezin. Bovendien zijn er acht aan het terrein grenzende woningen waar medewerkers wonen. Ook deze woonvormen stimuleren het gemeenschapsleven van bewoners en medewerkers.

Wonen – gespecialiseerd
4.1 Het Rafaelhuis biedt zorg aan mensen met Niet Aangeboren Hersenletsel (NAH)

Toch zijn er ook bewoners die een meer gespecialiseerde vorm van zorg vragen. Daarom zijn er groepen voor mensen met niet aangeboren hersenletsel en mensen die verpleeghuiszorg behoeven, zoals in het Rafaëlhuis (foto) en Etty Hillesumhuis.

 


Het Johanneshuis
Het Johanneshuis is een gebouw met verschillende appartementen en een gemeenschappelijke ruimte. Het huis ligt aan de rand van Breidablick en vlakbij het dorp Middenbeemster. Op het Johanneshuis leren bewoners voor zichzelf te zorgen. Ieder woont in een eigen appartement met kookhoek en badkamer. Alle woningen hebben een eigen voordeur.

Samen met elf andere bewoners en drie medewerkers wordt er zo een kleine gemeenschap gevormd.