Een andere kijk: Samia’s ervaring in de verstandelijk gehandicaptenzorg
Een andere kijk: Samia’s ervaring in de verstandelijk gehandicaptenzorg
Na haar afstuderen had basisarts Samia haar zinnen gezet op een carrière als tropenarts. Een pad dat haar naar de meest afgelegen gebieden zou leiden. Uiteindelijk vond ze haar roeping in een onverwachte hoek: de verstandelijk gehandicaptenzorg. In dit artikel deelt Samia openhartig waarom deze stap, waar zij met haar indiensttreding bij Artsen van morgen mee in aanraking is gekomen, de meest verrijkende wending in haar loopbaan is geworden.
Een tropische start
In de tropen werd Samia geconfronteerd met de uitdagingen en ethische dilemma’s van het werken in onderbediende regio’s. “Mijn tijd in een afgelegen dorpje in Tanzania opende mijn ogen voor de complexiteit van de tropengeneeskunde, maar ook voor de beperkingen en ethische vraagstukken die daarbij komen kijken”, vertelt Samia. De ervaringen in de tropen brachten Samia tot het inzicht dat haar impact groter kon zijn in een andere setting. “Ik worstelde met de tijdelijkheid van mijn rol en het gebrek aan diepgaande verbinding met de gemeenschap. Dit zette me aan het denken over waar ik mijn vaardigheden het best kon inzetten.”

De overstap naar verstandelijk gehandicaptenzorg
Bij terugkeer in Nederland besloot Samia zich aan te sluiten bij Artsen van morgen, waar ze uiteindelijk ook de kans kreeg om in de verstandelijk gehandicaptenzorg te werken. Het was tijdens de oriënterende gesprekken met haar persoonlijke medische carrière adviseur bij Artsen van morgen dat Samia zich realiseerde dat deze richting haar nieuwe roeping zou kunnen zijn. Aanvankelijk had Samia niet verwacht als arts in de verstandelijk gehandicaptenzorg te starten, omdat dit vakgebied haar vrij onbekend was en het tijdens haar studie nauwelijks behandeld is. Toch trok de complexiteit en diepgang van deze doelgroep haar al snel aan. “Ik had nooit gedacht dat dit mijn specialisme zou worden. Maar na een gesprek met mijn medische carrière adviseur, een Arts Verstandelijk Gehandicapten en een dag meelopen, wist ik zeker dat dit de plek was waar ik kon groeien en écht verschil kon maken”, vertelt Samia enthousiast.
De speciale zorgsetting binnen de verstandelijk gehandicaptenzorg dwong haar om buiten de gebruikelijke medische protocollen te denken en aangepaste zorgplannen te ontwikkelen die rekening houden met de individuele behoeften van elke patiënt. ‘’Daarbij was het ontzettend fijn dat mijn medische carrière adviseur bij Artsen van morgen zelf medisch geschoold is en dus goed mee kon denken, ook op de inhoud’’, legt Samia uit.