Donorregistratie per 1 september

 

Vanaf 1 september 2020 geldt de nieuwe donorwet. Deze wet regelt dat iedereen vanaf 18 jaar of ouder (in Nederland) geregistreerd wordt in het donorregister voor orgaan- en weefseldonatie na overlijden. De overheid vraagt mensen persoonlijk om in het donorregister in te vullen of zij wel of niet organen en weefsel aan een patiënt willen geven na hun overlijden.

 

Brief over de keuze 
Cliënten vanaf 18 jaar en ouder, die nog niet staan ingeschreven in het Donorregister, ontvangen na 1 september 2020 een brief van de Rijksoverheid. In deze brief vraagt de overheid om een keuze over orgaandonatie te maken en vast te leggen in het Donorregister.
De overheid verstuurt de brieven niet naar iedereen tegelijk. De brieven worden per postcodegebied verstuurd. Cliënten kunnen binnen zes tot negen maanden na 1 september 2020 de brief verwachten.

 

4 Keuzes
Vanaf 1 september kunnen cliënten dus een brief ontvangen of ze hun keuze willen vastleggen. De cliënt heeft vier keuzemogelijkheden. Deze keuzemogelijkheden zijn hetzelfde als bij de huidige donorwet:
1. Ja, ik geef toestemming
2. Nee, ik geef geen toestemming
3. Mijn partner of familie beslist
4. De door mij gekozen persoon beslist

 

Donorregistratie is een persoonlijke keuze van de cliënt. Deze kan bij het bepalen van de keuze overleggen  met degenen die dichtbij staan, zoals verwanten, ouders etc. Maar ook begeleiders kunnen hierin een ondersteunende rol spelen.

 

Wils(on)bekwaamheid
Is er sprake van wilsonbekwaamheid dan is het handig om gebruik te maken van de infographic ‘Registreren en doneren bij wilsonbekwaamheid’ van het ministerie van VWS voor familie en wettelijk vertegenwoordigers. Klik hier voor deze infographic.

 

Voor meer informatie die behulpzaam kan zijn bij de uitleg zie de volgende websites:

  • Informatie voor cliënten en verwanten: Op www.hoewerktorgaandonatie.nl legt Steffie uit hoe de nieuwe donorwet werkt voor cliënten en verwanten.
  • FAQ (frequently asked questions) nieuwe donorwet voor zorgorganisaties van VGN, KansPlus en Ieder(in), versie maart 2020. De FAQ geeft antwoord op 27 veel gestelde vragen en is geschreven voor zorginstellingen. Klik hier.
  • Orgaandonatie is een offer dat je in vrijheid moet kunnen brengen – Marianne de Nooij, juli 2017. Klik hier 
  • Wel of geen orgaandonor worden?  – Nard Besseling, oktober 2019, klik hier

Klik hier voor het Nieuwsbrieven archief.