Marieke werkt al heel wat jaren bij de Raphaëlstichting. Eerst als stagiaire bij het Kinderdagcentrum De Appelboom in Tuitjenhorn, vervolgens als woonbegeleider op Midgard en inmidddels bij woon- en werkgemeenschap Scorlewald in Schoorl. Daar begon ze als huisleider zorg. Nu is ze coördinator van de werkplaatsen.
Marieke: “Ik werk al vijftien jaar bij de Raphaëlstichting en – eerlijk gezegd – ik zie mezelf ook niets anders doen. Als ik hier op Scorlewald kom, is het elke keer weer thuiskomen.
We werken vanuit gelijkwaardigheid en het besef dat iedereen zich kan ontwikkelen, wat voor beperking hij of zij ook heeft. Net als ieder ander willen onze bewoners een bijdrage leveren en iets doen waar ze trots op kunnen zijn. Daarom mijden we ook zoveel mogelijk de term ‘dagbesteding’. Onze bewoners werken niet op dagbestedingslocaties, maar in werkplaatsen. En als ze aangeven na een poosje van werkplaats te willen veranderen, dan kunnen ze meelopen op de werkplaats naar keuze en – als het bevalt én er is plek – solliciteren. Zoals dat in de wereld buiten de instelling ook gaat als je van baan wilt veranderen.
Op Scorlewald worden in veel werkplaatsen prachtige producten van hoge kwaliteit gemaakt. Ieder draagt daar binnen zijn of haar mogelijkheden aan bij.
Ook buiten het terrein van de instelling. In ons keramiekatelier Feniks bijvoorbeeld, in hartje Schoorl. Als een van pottenbakkers zijn product door een klant gekocht ziet worden, zie je het gezicht stralen!
Die ontwikkelingskansen liggen er natuurlijk ook voor ons als medewerkers. Kijk maar naar de functies die ik in de afgelopen jaren heb mogen uitoefenen. Er zijn volop mogelijkheden om je te scholen. Op Scorlewald kun je bijvoorbeeld deelnemen aan diverse cursussen in de antroposofische visie, de visie van waaruit wij werken.
Kom langs!
Wat ik zo fijn vind, is dat het hier niet als een zorginstelling aanvoelt. Dat komt ondermeer door de lage gebouwen en het vele groen. Maar eigenlijk moeten mensen het zelf ervaren. Daarom adviseer ik ook altijd om gewoon eens langs te komen.”
Klik hier voor het interview met Marieke over deze zes kernwaarden.
Klik hier voor de filmpjes over de achtergronden van de sociaal-therapie