Ton was in zijn werkzame leven docent natuur- en scheikunde in het middelbaar onderwijs. Daarnaast was hij volop actief in het verenigingsleven.
Hij is inmiddels al weer heel wat jaren vrijwilliger op Midgard. Kort nadat hij met pensioen ging, bezocht hij een open dag en raakte hij in gesprek met de vrijwilligerscoördinator.

Ton: “Ze hadden met spoed een buschauffeur nodig. Ik moest wel een rijtest afleggen. Als je met bewoners rijdt, moet je een certificaat hebben namelijk. 
Eerst was het af en toe een ritje, maar al gauw werd het structureel op dinsdagen en zaterdagen. Dinsdag rijd ik bewoners naar het huifbed-paardrijden en zaterdag naar zwemmen.

Dat paardrijden is wel heel bijzonder hoor. De bewoners liggen op een zeil dat tussen twee paarden is gespannen. De paarden blijven op afstand van elkaar door een frame tussen hen in. Het schijnt heel fijn te zijn; heel ontspannend door de warmte van de paardenlichamen en die deinende beweging. Wordt ook allemaal gerund door vrijwilligers trouwens.

Zwemmaatje
Zaterdag rij ik niet alleen, maar zwem ik ook met m’n zwemmaatje Pascal. Toen ik begon had Pascal geen zin. Hij zat liever in de stoomcabine. Heel langzaam heb ik hem ertoe gebracht om te gaan zwemmen. In het begin kwam hij niet echt vooruit. Toen kreeg ik het idee om hem zwemvliezen aan te doen. En dat werkte! Ik kan hem niet meer bijhouden.

Inmiddels zwemmen we 50 minuten en als toetje gaan we daarna 10 minuten de stoomcabine in! En daarna gaan we wat lekkers drinken met de hele zwemgroep.”

Voldoening
“Vrijwilligerswerk geeft veel voldoening. Je ziet het plezier dat de bewoners hebben. Er is bijvoorbeeld een bewoner die vooral het autorijden naar het paardrijden leuk vind. Die mag ook altijd voorin zitten. Dan is hij onze TOMTOM. Voor elke kruising en rotonde geeft hij met gebaren en kreetjes aan welke kant we op moeten. We reden eerst altijd dezelfde heen- en terugweg, maar nu varieëren we. Daar geniet hij zichtbaar van!”

Ook vrijwilliger worden?
Neem contact op met een locatie bij je in de buurt. Klik hier voor alle locaties.