Nieuwe wet zorg en dwang (Wzd)

De nieuwe Wet zorg en dwang (Wzd) regelt de rechten van mensen met een verstandelijke beperking en mensen met een psychogeriatrische aandoening (zoals dementie) die onvrijwillige zorg krijgen. Daarnaast regelt deze wet de onvrijwillige opname. De Wzd gaat op 1 januari 2020 in en vervangt de BOPZ (Wet Bijzondere opnames Psychiatrische ziekenhuizen).

 

De nieuwe Wet zorg en dwang sluit beter aan bij de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking of dementie, waardoor mensen die hun wil niet meer kunnen uiten beter beschermd worden.

 

Het uitgangspunt van de wet is ‘Nee, tenzij’. Dat betekent dat vrijheidsbeperking of onvrijwillige zorg in principe niet mag worden toegepast, tenzij er sprake is van ernstig nadeel voor de cliënt of zijn omgeving.

 

Ieder mens heeft het recht om in vrijheid te leven en eigen keuzes te maken. De Wzd legt nog meer de nadruk op het voorkómen en afbouwen van onvrijwillige zorg. Uitgangspunt daarbij is dat de besluitvorming over onvrijwillige zorg multidisciplinair plaatsvindt.

Als het niet lukt om een vrijwillig alternatief te vinden, moet de zorgorganisatie het stappenplan(link) doorlopen waarbij de situatie goed wordt geanalyseerd. Er moet gekeken worden naar alternatieven in een multidisciplinair team waarbij (externe) deskundigheid wordt ingeschakeld om hierin mee te denken.

 

Voor beknopte uitleg over de Wzd klik op afbeelding voor een filmpje.




Ik onderstaande brochures is te lezen wat de nieuwe Wet zorg en dwang inhoudt voor de cliënten/bewoners, hun verwanten/familie, cliëntenraden en de organisatie.

 

Brochures:

Wet zorg en dwang voor mensen met een verstandelijk beperking
Wet zorg en dwang voor mensen met een psychogeriatrische aandoening
Wet zorg en dwang voor familie
Wet zorg en dwang voor de vertegenwoordiger

 

Begin 2020 zullen er binnen de Raphaëlstichting informatie- en scholingsbijeenkomsten worden georganiseerd voor cliënten/bewoners, verwanten en medewerkers.

 

Op de volgende website is veel informatie te vinden over de Wzd:
https://www.dwangindezorg.nl

www.kansplus.nlwww.vilans.nl

 


Klik hier voor het Nieuwsbrieven archief.