Kunst op Novalishoeve

Novalishoeve 1
“We moesten de bewoners eerder remmen dan aanmoedigen.”

Lonneke Legierse: “We vinden kunst heel belangrijk op de Novalishoeve. Er zijn meerdere projecten geweest waar kunstenaars met onze bewoners hebben gewerkt en we hebben ook veel exposities gehad.

Take Care was een grootschalig traject waar behalve Patrick en Elly vier andere kunstenaars aan deelnamen. Drie van hen wonen op Texel, drie in Groningen. Zij gingen in april en mei met al onze bewoners aan de slag gedurende één dagdeel per week.

Eind maart presenteerden de kunstenaars het ruwe idee voor het kunstwerk dat ze wilden gaan maken. Daar konden de bewoners op intekenen. De kunstenaars namen de tijd om de bewoners te leren kennen en vroegen hen ook om input. Zo werd het echt een samenwerking.

De kunstwerken die in de maand juni waren tentoongesteld, kregen als naam: ‘Round and colored’, ‘Zwaan’, ‘Uitkijktoren’, ‘Golf’ , ‘Bleu room, red space’ en ‘Oerd’.

De bewoners waren erg enthousiast over het project. Ze werden heel serieus genomen en dat is goed voor hun zelfvertrouwen. We moesten ze eerder remmen dan aanmoedigen. Bij de opening van de expositie waren ze supertrots!

De kunstenaars wisten in het begin niet wat ze konden verwachten. Onze doelgroep is ook moeilijk te duiden. Ze waren echt onder de indruk van de inzet en betrokkenheid. Het smaakte ze naar meer.”

Een paar kunstwerken zijn blijvend op de Novalishoeve te bewonderen.

Kijk ook op www.novalishoeve.nl