Iambe en ‘Lokale bloemetjes’


 

Twee sociale ondernemingen slaan de handen ineen.

 

Marike (zorgcoördinator Iambe):
“Toen ik hier voor het eerst kwam, was ik was meteen geraakt door de plek”

 

De samenwerking tussen Iambe en pluktuin ‘Lokale Bloemetjes’ is nog maar heel pril. De eerste deelnemers zijn pas vanaf april op de – prachtig aan de rand van Amsterdam gelegen – bloemenpluktuin werkzaam.

 

Het contact met ‘Lokale bloemetjes’ kwam min of meer toevallig tot stand. Marike: “Dat is eigenlijk wel een leuk verhaal. Ik had een vriendin uitgenodigd om haar de Hortus in Amsterdam te laten zien. Na dat bezoek wilde zij mij een tuin laten zien die ík nog niet kende: ‘Lokale Bloemetjes’, gerund door Sarai, dochter van een vriendin van haar.

Het was augustus. Alles stond in volle bloei. Het voelde meteen heel fijn. Ik was geraakt door de plek. En door Sarai die hier met zoveel passie aan het pionieren was.
Het leek me – naast de bakkerij, winkels en textielwerkplaats – een heel geschikte vierde locatie voor Iambe, met name omdat het een buitenlocatie is. Daar waren we namelijk al een tijdje naar op zoek.

Het past ook goed bij ons, niet alleen omdat het een biologische pluktuin is, maar ook omdat Sarai de opleiding aan Warmonderhof (voor biologisch dynamische landbouw) heeft gedaan en dus ook bekend is met de antroposofie.

 

Ik heb Dave (algemeen coördinator Iambe) en Sarai met elkaar in contact gebracht. Dave vond het het onderzoeken waard.
We zijn voorzichtig gestart. Drie dagen in de week met elke dag een wisselende begeleider van Iambe die affiniteit met tuinieren heeft. En gemiddeld drie, vier deelnemers. Voornamelijk deelnemers van Iambe die uitbreiding wilden.

 

Toen de bakkers van Iambe van het plan hoorden, was de reactie: een bloemenpluktuin … we zijn toch bakkers? Maar na enige toelichting leek het hen toch wel wat, ook omdat voor sommige Iambe-deelnemers het buiten werken een mooie toevoeging is op het werk dat ze al doen.

Zo werkte Mariska een dag in de winkel en een dag in de bakkerij, maar toen ze van de bloementuin hoorde, wilde ze daar graag een dag extra gaan werken.

We hebben ook een paar nieuwe deelnemers ‘van buiten’ aangetrokken die via de website jekuntmeer.nl of viavia bij ons terecht zijn gekomen.

Ik werk hier op de woensdagen en het bevalt me heel erg goed. Midden in de natuur. Bloemetjes om je heen … zeg nou zelf!”

 

Sarai (eigenaar ‘Lokale bloemetjes’):
“De deelnemers helpen me meer dan ik had verwacht.”

 

Sarai volgde de opleiding Biologisch-Dynamische Stadslandbouw op Warmonderhof. Voor haar stage kwam ze op ‘Tuinen West’ terecht, tussen Halfweg en Amsterdam. Toen ze hoorde dat er een kavel vrijkwam, besloot ze – samen met een studiegenoot – toe te slaan. Hij ging voor een stads-groentetuin, zij voor de bloemetjes.

 

Sarai: “Vorig jaar was ik alle dagen open voor plukkers, maar dat werkte toch niet zo goed. Mensen willen graag even een praatje maken. Op zich heel erg leuk, maar zo kom je toch te weinig aan werken toe.
‘Lokale bloemetjes’ levert ook aan de ‘Buurderij’ aan de Zuid-as. Via Boerenenburen.nl kun je je bloemen bestellen en daar ophalen. Ook leveren we via de winkels van Iambe bloemen aan klanten die daar een abonnement op hebben.”

 

En .. hoe bevalt het … die mensen van Iambe in je tuin?
“Ik vind het beter gaan dan ik had verwacht; het is ook heel gezellig. Iedereen geniet hier.”

 

Word je ook echt werk uit handen genomen?
“Zeer zeker! Het is nog steeds wel een beetje zoeken aan beide kanten, maar de deelnemers helpen me meer dan ik had verwacht, ook met zwaar werk zoals wieden, kruiwagens rijden, compost vullen…”

 

Hoe begint de dag?
“‘s Ochtends maken we eerste een rondje om te kijken wat er zoals te doen is. Ik werk er nu naar toe dat er een lijst komt met algemene taken, zodat de deelnemers ook zélf hun dag kunnen invullen zonder dat ik steeds aan het zoeken ben naar werk dat gedaan moet worden. Daarnaast doen we natuurlijk de dingen die op zo’n dag op ons pad komen.

Zo komt ook het besef: dit in onze tuin en we weten wat we moeten doen.”

 

Het land waar de bloemen worden geteeld is 2000 m2 groot. Iedereen kan in het weekend bloemen komen plukken. Kijkje nemen? Het adres is: Tuinen van West, Nico Broekhuysenweg 20, 1067 HT Amsterdam.
Voor meer informatie: www.lokalebloemetjes.nl

 

> naar nieuwsbrief nr. 6

 

 

 

 


Klik hier voor het Nieuwsbrieven archief.