Verslag van Lonneke Legierse

 

De dag begon traditiegetrouw om 08.15 uur op het land, waar we samen alle pompoenen oogstten.
Op het woonhuis maakten de bewoners daar vervolgens soep van en in de middag schoven we gezamenlijk aan voor een verrukkelijke lunch.

Vele handen maken licht werk, dus nadat we met elkaar alles opgeruimd en afgewassen hadden, was het tijd voor het spel van dit jaar, met als thema: op weg naar het doel!

 

De verschillende groepen gingen boogschieten, vuur maken, blaaspijp schieten en katapult schieten. De sfeer zat er goed in, iedereen moedigde elkaar aan en een ieder mocht zijn eigen doel stellen en dat proberen te behalen. Als beloning was er nog heerlijke eigengemaakte appeltaart en een potje tafeltennissen en toen zat deze zeer geslaagde Michaëls-dag er weer op!

 

 

Achtergrond van het feest
(uit de nieuwsbrief van Rozemarijn)

 

Op 29 september wordt het feest van Michaël gevierd. Dit feest, waarin een grote rol is weg gelegd voor Sint Joris, is het eerste lichtfeest dat samen met Sint Maarten, Advent en Sint Nicolaas bijdraagt aan de voorbereiding op het kerstfeest. De drie heiligen dragen alledrie een mantel, vandaar dat zij ook vaak worden aangeduid als de mantelheiligen.

 

Symboliek


Het feest van Michaël is een van de oudste feesten uit de christelijke cultuur.
 Michaël wordt gezien als brenger van de zonnekracht. Hij zorgt voor sterke gewassen en voor een goede oogst. Voor de mens is hij de helpende hand in strenge winters. Michaël geeft kracht om door de winter te komen.

De legende van Joris (de verpersoonlijking van de aartsengel) en de draak (de duistere macht) is een oproep om het kwaad te herkennen en een halt toe te roepen. Joris laat zien dat je het duistere tegemoet kunt treden. Hij redt de prinses (de zuivere mens) uit de klauwen van de draak. 
De draak staat voor het slechte in de wereld , maar ook voor het slechte in onszelf.

Michaël geeft ons de moed het slechte in onszelf te overwinnen en een evenwichtig mens te worden die doelbewust kan kiezen en grenzen kan verleggen.

 

Weegschaal

Naast Joris en draak is ook de weegschaal een belangrijk symbool. De weegschaal symboliseert Michaël als brenger van evenwicht tussen licht en donker, tussen zomer en winter, tussen goed en kwaad, tussen hemel en aarde. Michaël wordt daarom ook vaak afgebeeld met een weegschaal.
 Ook zijn er afbeeldingen van Michaël waarbij hij met zijn zwaard het licht overdraagt aan Sint Maarten. Sint Maarten ontvangt dan het licht en verlicht zo de weg naar Kerst. Hiermee wordt extra nadrukt gelegd op het verschil van licht en donker en de behoefte aan (innerlijk) licht op de weg naar Kerst.

 

> terug naar de nieuwsbrief

 

 


Klik hier voor het Nieuwsbrieven archief.