“Na 3 weken dacht ik: nu mag het wel weer…”



Een interview met Natasja en Ryan
“Normaal denk je: YES, geen werk! Maar na 2-3 weken dacht ik: nu mag het wel weer…”

 

Vanaf half maart waren de locaties van Fermento in Alkmaar gesloten, uitgezonderd de winkel/bakkerij aan de Kennemerstraatweg. Alle deelnemers zaten ineens thuis.
De medewerkers van ‘t Roode Hert, de Otter en lunchroom de Laat stonden hun collega’s in de bakkerij bij. Er werden ZOOM-sessies georganiseerd om contact met de deelnemers te houden.
Een gesprek met teamleider Natasja  en deelnemer Ryan.

 

Voor deelnemer Ryan waren de ZOOM- sessies een welkome afwisseling in een lange dag. “Dat was erg leuk. We gingen fitnessen, ik heb gitaar gespeeld, er was ook knutselen (waar ik niet aan meedeed want ik háát knut- selen… ik heb daar een trauma aan!) en verder gewoon lekker kletsen, lol maken, en elkaar een beetje in de maling nemen.
Ik heb drie maanden thuis gezeten. Dat vond ik niet leuk. Ik woon begeleid en zat daar ook op slot. Ik mocht alleen naar mijn moeder en voor de rest mocht ik niemand ontvangen.
Ik kon wel buiten afspreken, dus ik heb héél veel met mijn opa gelopen en met mijn oom gefietst… en thuis heb ik een beetje gegamed, gepuzzeld en series en filmpjes gekeken. Maar op een gegeven moment ben je het helemaal zat.”

 

Je ritme kwijt
“Ik miste mijn werk. In het begin dacht ik nog: YES, geen werk meer! Maar op een gegeven moment na twee – drie weken dacht ik: nu mag het wel weer!
Ik was jaloers op mijn moeder en mijn oom: die werkten gewoon! Zo raar! Normaal ben je jaloers als iemand vrij is, maar toen was ik dat omdat ze naar hun werk konden!
En ook… je bent je ritme kwijt!”
Natasja: “En wij misten de deelnemers in onze bakkerij enorm! We hadden het in die tijd ook nog eens extra druk. Alle medewerkers van de vier locaties werkten nu samen aan de Kennemerstraatweg. Dat was wel bijzonder. Daardoor leer je elkaar echt kennen. Dat was het positieve eraan.”

 

Bijna normaal
Ryan: “Na zo’n drie maanden mocht ik gelukkig weer beginnen.”
Natasja vult aan: “We zijn voorzichtig begonnen, de deelnemers werkten eerst twee dagen per week, toen drie dagen, enzovoort. En vanaf september was het weer normaal, tot de persconferentie van 3 november.”

 

Maar helemaal normaal werd het niet voor Fermento. Midden in de coronatijd werd besloten om de lunchroom definitief te sluiten om Fermento als geheel financieel gezond te houden.
Natasja: “Een heftige periode voor de deelnemers en medewerkers die daar werkten. De meesten stroomden door naar de overige drie Fermento-locaties, maar sommigen vonden elders een nieuwe werkplek.

Daarbij was er een grote verbouwing van de werkplaats op ‘t Roode Hert en startte er op de bakkerij een proces waarin we meer de zorg-kant op willen; we willen meer onze warme kant laten zien en minder de commerciële kant.

Al met al kun je wel zeggen dat we met z’n allen een bewogen jaar achter de rug hebben.”

 


Klik hier voor het Nieuwsbrieven archief.