Terug naar vorige pagina

Antroposofie

De antroposofie is een inspiratiebron voor ons denken over en het vormgeven van onze zorgverlening. Het is veelomvattend en uit zich op verschillende manieren. Ook in een aantal gedeelde waarden. Het handen en voeten geven aan deze waarden in de dagelijkse werkelijkheid (de operationalisering) is een fluïde proces dat juist vraagt om met elkaar in gesprek te gaan over de bedoeling van ons handelen. Dit is enerzijds de kracht van een waardegedreven organisatie, terwijl anderzijds de kwetsbaarheid juist kan liggen in verstarring.

Voor 2021 hadden wij ons voorgenomen:

  • Wij willen ook in 2021 iedereen uitnodigen om te delen hoe de antroposofie en de sociaaltherapie een bron vormen in de zorg, het wonen en het werk. En om de vragen die leven omtrent de antroposofie en haar uitwerkingen vooral met elkaar te delen.
  • De antroposofie is ook een bron van verbinding met de ‘buitenwereld’. Kunnen wij dit in 2021 verder uitnodigend inzetten in ons contact met onze omgeving? Onze inspiratiebron helder maken, vertalen en delen met nieuwsgierigen uit onze omgeving, potentiële medewerkers, partners, vrijwilligers, het onderwijs?
  • Laten zien hoe de antroposofie ons inspireert, brengt ook leven in de bron. De blik van buiten naar binnen kan prikkelen en stimuleren. Dit helpt ons de eigentijdse vorm verder te ontwikkelen.

Per locaties/instelling
Dit onderwerp leent zich goed om de instellingen zelf aan het woord te laten over wat zij afgelopen jaar gedaan hebben en wat zij als voornemen hebben om te gaan doen:

Breidablick
– De gemeenschap had te lijden onder de coronamaatregelen vanwege de beperkingen in het onderling contact. Door als organisatie toch in te zetten op zaken als de jubileum-voorstelling en Blick op Vooruit, en ook te faciliteren dat jaarfeesten in aangepaste vorm toch aandacht krijgen, werd het mogelijk om onze antroposofische identiteit te voeden.
– Participatie van bewoners in Blick op Vooruit, leidde tot het voornemen van twee bewoners om actief op zoek te gaan naar het antwoord op de vraag: “Wat is eigenlijk antroposofie? We wonen wel op een antroposofische instelling, maar wat is het eigenlijk?” Zij zijn deze vraag gaan stellen aan meerdere collega’s. De antwoorden deelden zij met andere bewoners in de vorm van korte filmpjes.
– Er zijn ook meer antroposofische behandelingen ingezet in 2021. Onder meer is een verpleegkundige aangetrokken die op contractbasis wordt ingezet om ritmische massage te geven. Daarnaast heeft onderzoek plaatsgevonden of euritmie weer meer ingezet kan worden. Dit loopt nog.

Midgard

Midgard
– Antroposofie is een voortdurend aandachtspunt. Hoe breng je dit op een frisse manier onder de aandacht? De cursus antroposofie is een aantal keer geweest (3x). In 2021 is er een medewerker cultuur aangenomen. De helende omgeving wordt projectmatig en per team aangepakt.

Scorlewald
– In september 2021 is er akkoord gekomen voor de cultuurgroep Antroposofie. Deze is verantwoordelijk voor het culturele leven op Scorlewald. Ochtendopeningen, weekafsluitingen, de zondagsvieringen, zaterdagavond invullingen. De academie voor medewerkers, ook de scholing van de Noorderhoeve is hierin meegenomen. De jaarfeesten, academie voor de bewoners, Scorlewald orkest, Liergroep, koorzang voor medewerkers.
– Ook is er een opvolger gekomen voor de werkgroep scholing Antroposofie. Beide groepen zijn in samenwerking met de beleidsgroep. De samenwerkingsraad gaat ook weer opstarten, die heeft met name als doel om verwanten te betrekken bij Scorlewald. Minimaal 1x per jaar een bijeenkomst te combineren met een van de jaarfeesten. 1x per jaar een dagdeel met de directeur, die de speerpunten van dat jaar met de verwanten deelt. De kunstcommissie beheert de kunst op Scorlewald. Zij werken samen met de samenwerkingsraad.

Rudolf Steiner Zorg
– Antroposofie is een kernwaarde van de organisatie. Zowel bewoners als medewerkers (geschat percentage 50%) kiezen bewust voor de zorg van Rudolf Steiner Zorg, ondanks dat de geboden faciliteiten (huisvesting) matig voldoen aan de eisen van deze tijd. Antroposofie uit zich op allerlei vlakken en de waardering daarvoor is groot, óók van degenen die antroposofie niet als levenswijze hebben omarmd.
– Tegelijkertijd valt te constateren dat de organisatie moeite heeft om de uitgangspunten van de antroposofie krachtig tot uiting te brengen; antroposofie staat onder druk.

Rozemarijn
– De inspiratiemiddagen jaarfeesten zijn georganiseerd, maar er was weinig opkomst.
– De cultuurgroep heeft verschillende bijeenkomsten gehouden.
– Tijdens de beeldvormende besprekingen zijn de vier wezensdelen en de leeftijdsfase van de cliënt uitgelegd en besproken.

Het labyrint op het terrein van de Novalishoeve brengt soms rust en bezinning in ons gejaagde leven.

Novalishoeve
– Antroposofie is verweven in alles wat we doen. Door de coronamaatregelen hebben we wel minder gezamenlijke momenten gehad waarin we expliciet even stilstaan bij het antroposofische mens- en wereldbeeld. Doordat een relatief grote groep medewerkers de opleiding bij Scillz volgt, is er wel meer kennis gekomen binnen de verschillende teams rondom antroposofische zorg.

Noorderhoeve
– Antroposofie is verweven in alles wat we doen. Door de coronamaatregelen hebben we wel minder gezamenlijke momenten gehad waarin we expliciet even stilstaan bij het antroposofische mens- en wereldbeeld. We hopen hier in 2022 weer meer aandacht aan te kunnen geven.

Iambe
– De antroposofie komt terug in de jaartafels, spreuken en jaarfeesten. Verder in de sociaal therapie. Het werken aan een product of dienst dat ertoe doet en duurzaam is, is echt belangrijk binnen Iambe.

Queeste
Afdeling Ambulante begeleiding:
– Er is geen scholing geweest omtrent Antroposofie, dit vanwege corona en de grootte van het team. Er is wel wens naar scholing. Dit staat gepland voor 2022. Eén ambulant begeleider doet mee aan de Biografische werkplaats van de Raphaëlstichting.

Het Molenhuis:
– Cursus 4-ledig mensbeeld digitaal aan de hand van casuïstiek uit de praktijk. Eén woonbegeleider doet mee aan de Biografische werkplaats van de Raphaëlstichting.

Afdeling GGZ volwassenen/integrale jeugdhulp:
– Er is gestart met het herzien van de zorgpaden aan de hand van de AKWA GGZ-kwaliteitseisen, met als doel om de specifieke zorgpaden te beschrijven vanuit visie Queeste/Antroposofische visie. Er is met een paar mensen een aanzet gemaakt om de visie praktischer te beschrijven. Het doel hiervan is om de antroposofische visie in behandeling meer zichtbaar te maken.
– Twee collega’s hebben een cursus/werkplaats gedaan in beeldvorming vanuit de antroposofische mensvisie. Met deze beeldvorming is geoefend in MDO’s.
– Een aantal collega’s vanuit de jeugd heeft geoefend en gewerkt met het gebruik van constitutieprofiel in de praktijk van het zorgtraject.
– Sinds 2021 heeft Queeste een antroposofische jeugdpsychiater voor 7 uur in 2 weken.
– De antroposofische vaktherapeut spraak/drama is, als pilot, in het intakeproces GGZ van volwassenen geïntegreerd voor een bredere beeldvorming.
– Er is gestart met een lichaamsgericht aanbod voor kinderen.
– Twee gezinsbegeleiders doen mee aan de Biografische werkplaats van de Raphaëlstichting.


Terug naar vorige pagina