“Het is een soort idealisme dat in me zit, dat je samen een groot gezin vormt waarin er sprake is van die wederkerigheid.”

Er zijn veel mooie locaties bij de Raphaëlstichting, maar Oosterheem in Broek op Langedijk waar twaalf jongvolwassenen wonen… dat is wel een héle mooie! Je zou maar wonen met uitzicht op het ‘Duizend Eilandenrijk’ En je zou maar werken op één van die eilandjes die je alleen kunt bereiken met een boot…
In 2019 vierde Oosterheem haar 10 jarig bestaan met een open dag en markt.

Laura werkt als woonhuisleider op Oosterheem. Daarvoor werkte ze acht jaar op Scorlewald. Laura woont in het bovenappartement aan de straatkant van het ‘wooncomplex’, met man en kind. Binnenkort gaan ze verhuizen naar het appartement op de begane grond.

Hoe bevalt om te wonen naast je werk?
Laura: “Het bevalt ons heel goed. Het is gezellig; je hebt hele leuke buren (onze bewoners namelijk!) en je woont op een schitterende plek. Ik hou erg van mijn werk. Ik loop regelmatig even binnen, ook als ik geen dienst heb. Dan drink ik ook even een kopje koffie. Dat ‘vrije’ vind ik erg leuk.

Wat bedoel je met dat ‘vrije’?
“Niet alleen de plek met het mooie uitzicht op de eilanden en de akkers, maar ook de wederkerigheid. Als er hier wat nodig is, kan ik er zijn. Ik ben dichtbij. Dat is andersom ook: mijn man en dochtertje komen ook wel eens hier langs om wat te drinken of te kletsen. Het is ook handig, hoor. Als ik hier ‘s middags nog even wat wil werken en mijn dochtertje slaapt, dan zet ik de babyfoon aan.
Het is een soort idealisme dat in me zit, dat je samen een groot gezin vormt waarin er sprake is van die wederkerigheid. Ik sta voor hun klaar; zij staan voor mij klaar.

Na mijn bevalling had ik een pittige tijd en toen hebben ze hier op de groep voor mij gekookt! Fantastisch toch? En andersom: 
wij hebben hier ook wel eens op onze vrije dag de tuin gewied en het gras gemaaid. Die gezelligheid vind ik heel leuk. Dat is dat vrije: het mág, het hóeft niet.

Werken alle bewoners ook in de tuinderij en de op de eilanden?

“Dat was wel oorspronkelijk de bedoeling, maar niet iedereen die hier kwam wonen, bleek voldoende affiniteit te hebben met het tuindersvak. Bovendien: 24 uur per dag met dezelfde mensen samen wonen en werken… dat moet je ook maar liggen. Dat is natuurlijk heel intensief. Inmiddels werken de meeste bewoners in een ander werkgebied van Scorlewald.

Hoe ziet de toekomst van Oosterheem eruit?
“Op zich zijn we heel tevreden met het het nu gaat. Op individueel vlak zijn er natuurlijk wel vragen waar we mee bezig zijn. We kijken naar ieders persoonlijk perspectief. De een zou wel eens ergens anders willen wonen, maar er zijn ook bewoners die hier graag oud willen worden.
We hebben een heel hecht team. We zijn erg gesteld op elkaar. Dus dat werkt heel fijn! Natuurlijk blijven we werken aan teamversterking en binding. Dat moet je blijven onderhouden.
We hebben een cursus ‘Helende omgeving’ gevolgd en kijken nu bijvoorbeeld naar andere meubels, want die zijn ook al 10 jaar oud.
De markt en open dag die we ter ere van ons 10-jarig bestaan hadden georganiseerd was ook heel leuk om samen te doen! Het was ook een hele fijne dag met grote opkomst van veel verwanten. En we hadden mazzel met het weer. We kregen veel complimenten. Het gaf ons een ontzettende energieboost! Iedereen was blij en gelukkig.”