Het verhaal van Ella

 

Klik hier
voor het filmpje van Ella

Lees hieronder haar bijzondere verhaal

 

 


Hoe een bollenmeisje de wereld in beweging zet

Ella: “Ik hoop dat mijn energie een positieve invloed heeft op mensen, dieren en planten en zo dus ook op de bloembollen.” Op 3 september 2016 vond het ‘Flower & Foodfestival op Croon en Bergh plaats. Er was een markt met biologische bloemen en producten, activiteiten voor kinderen, een wandeling door Burgerbrug en omstreken en een rondleiding van het Hoogheemraadschap door het naastgelegen waterwingebied.
De feestelijke dag stond in het teken van de presentatie van de plannen voor een nieuw werkgebouw voor het inpakken van biologische bloembollen. Een gebouw dat er nooit zou zijn gekomen zonder Ella, bewoonster van Croon en Bergh.

Aanvankelijk was de kop boven dit stuk: “Hoe een meisje met een complexe handicap de wereld in beweging zet”. Maar nadat de tekst door Ella en haar persoonlijk begeleider de tekst hadden gelezen, werd besloten om ‘complexe handicap’ te veranderen in de koosnaam die haar ouders voor haar gebruiken: bollenmeisje. Ook wilde Ella haar verhaal in de ik-vorm. Zo gezegd zo gedaan…

“Het verhaal over de biologische bloembollen van Croon en Bergh begint eigenlijk bij mij. Ik werd gezond geboren. Ik vond het heerlijk om met mijn vader of opa op het bollenbedrijf te zijn. Mee op de trekker het veld in. Ik was (en ben nog steeds)  een echt buitenkind en bollenmeisje.
Toen ik bijna vier jaar was, kreeg ik een hersenontsteking en na een zware tijd in het ziekenhuis, kwamen mijn ouders met een gehandicapte dochter thuis. Doordat de reguliere geneeskunde op een gegeven moment weinig meer kon betekenen, verdiepten mijn ouders zich in alternatieve benaderingen van ziekte en gezondheid.

In 2010 lazen zij in de krant over plannen voor een antroposofische zorgkwekerij in Burgerburg: Croon en Bergh.  Vlak bij de plek waar wij woonden. Ze lazen het bericht aan mij voor en ik was meteen enthousiast. Na een eerste afspraak wist ik het zeker, dit was een goede plek voor mij. Mijn ouders gingen zich verdiepen in de antroposofie en de biologisch dynamische teeltmethode.

Doordat ik een plek kreeg op Croon en Bergh kwam er van alles in beweging. Mijn vader volgde een cursus bodembiologie en zag in dat de gangbare manier van bollenteelt niet meer de juiste was. Mijn moeder heeft een natuurgeneeskundige achtergrond. Het voelde voor hen heel natuurlijk om over te schakelen naar een teelt zonder kunstmest en chemische middelen. Met een gezonde bodem en prachtige vitale bollen en bloemen.”

Rondje op de quad
“Mijn ouders en Croon en Bergh gingen samenwerken. Zij leveren nu al een paar jaar de bollen die op Croon en Bergh worden verpakt voor de verkoop. Er werd een speciale cadeauverpakking ontworpen die wij zelf in elkaar kunnen vouwen, en waar ruimte is voor creatieve persoonlijke inbreng met stempels en stickers.
De bollendoosjes zijn een succes! Ze worden goed verkocht aan enthousiaste particulieren en bedrijven.

Elke zondag maak ik nog met mijn vader een rondje op de quad langs de bollenvelden. Mijn vader vertelt dan over de bollen en ik geniet daarvan.
Ik vind het fijn als de mensen blij zijn. Ik hoop dat mijn energie een positieve invloed heeft op mensen, dieren en planten en zo dus ook op de bloembollen. 
Mijn ouders beseffen nu, na al het verdriet dat zegenen gehad, dat ik meer voor hen en het bedrijf beteken dan zij ooit hadden kunnen bedenken.”

(met dank aan Friso Vonder)

Klik hier voor een verkorte versie van het jaarverslag van 2016

Klik hier voor het complete Jaarverslag 2016