Wonen – in groepen en op kleinschalige buitenlocaties
De meeste bewoners van Breidablick leven in kleine groepen van vijf tot acht personen op het terrein van de instelling. Er zijn echter ook twee buitenlocaties waar een kleinschalige woonvorm wordt aangeboden.
Bij de meeste groepen wisselt de leeftijd sterk en is de vraag naar zorg soms heel verschillend. Daardoor wordt gestimuleerd dat bewoners elkaar helpen en iets voor elkaar kunnen betekenen.
De bewoners van een groep hebben ieder een eigen taak. Deze taak kan bestaan in begeleiding of verzorging van een andere – meer hulpbehoevende – bewoner. Maar ook in het helpen bij de afwas. Alle bewoners hebben een eigen (slaap)kamer waarin zij zich kunnen terugtrekken. Zoveel mogelijk worden de eigen kamers zelf ingericht en schoongehouden.
Het accent van het leven ligt in de huiskamer, omdat we op Breidablick veel waarde hechten aan de gemeenschapsvorming.
In de woonhuizen die direct gekoppeld zijn aan een gezinswoning wonen medewerkers met hun gezin. Bovendien zijn er acht aan het terrein grenzende woningen waar medewerkers wonen. Ook deze woonvormen stimuleren het gemeenschapsleven van bewoners en medewerkers.

Wonen – gespecialiseerd
4.1 Het Rafaelhuis biedt zorg aan mensen met Niet Aangeboren Hersenletsel (NAH)

Toch zijn er ook bewoners die een meer gespecialiseerde vorm van zorg vragen. Daarom zijn er groepen voor mensen met niet aangeboren hersenletsel en mensen die verpleeghuiszorg behoeven, zoals in het Rafaëlhuis (foto) en Etty Hillesumhuis.

 


Het Johanneshuis

Het Johanneshuis is een woonhuis met 9 appartementen en een gemeenschappelijke ruimte waar gezamenlijk wordt gegeten. Nog eens 6 bewoners wonen iets verder op het terrein in een eigen appartement. Het huis ligt aan de rand van Breidablick en vlak bij het dorp Middenbeemster. In het Johanneshuis leren de bewoners hun dagelijks leven zo zelfstandig mogelijk vorm te geven. De begeleiding ondersteunt hierbij waar nodig. Iedereen woont in een eigen appartement met een klein keukenblok, eigen badkamer en eigen voordeur.

In het weekend en in de avonden, is er voor wie wil de mogelijkheid om in de gemeenschappelijke ruimte samen koffie te drinken, te koken, bakken, spelletjes, film te kijken of creatieve activiteiten te doen. Zo is er naast het individueel wonen, ook gelegenheid om samen te zijn.