Fermento opent grote bakkerij in Alkmaar

Opening Fermento

“Onze bakkers zíen de klanten die het brood kopen. Die sociale interactie: dat is waar het ons om gaat.”

De officiële opening was het begin van meerdere festiviteiten die de nieuwe locatie goed op de kaart hebben gezet. Want … wat te denken van een open dag waar zo’n 1500 mensen op af kwamen! Coördinator Henk van der Wal: “Die open dag was overweldigend. Het brood was de ovens nog niet uit en het was al verkocht. Er was niet tegenop te bakken!”

Als je binnenkomt op de nieuwe locatie wordt de blik meteen getrokken naar de hoge ruimte met aan weerszijden grote ovens. Aan het plafond goed zichtbaar: spotjes, buizen en leidingen. Het geeft het geheel een moderne industriële uitstraling. En dan pas kijk je om je heen: vlak na de entree links een leestafel, rechts twee zithoeken. Zin in koffie? Dat kan: je kunt je kopje koffie zelf tappen.

Een paar meter verder aan de linkerkant, een prachtige marmeren toonbank met daarop en daarachter waar het allemaal om gaat: brood en broodjes. Aan de overkant daarvan: vitrines met banket. Want hier wordt ook het banket gebakken dat voorheen op locatie de Laat werd bereid. Er is niet bezuinigd op materialen en dat is te danken aan een aantal sponsoren die met een flink bedrag de winkelinrichting voor hun rekening namen.
De nieuwe bakkerij/winkel was nodig omdat de oude bakkerij aan de Lindenlaan niet meer aan de toenemende vraag kon voldoen. Fermento rekent in de nabije toekomst op een verdubbeling van de productie, ook door levering aan horeca.

Henk van der Wal: “Het resultaat is schitterend. Ik ben hartstikke trots op wat we met elkaar tot stand hebben gebracht! Door de inrichting van bakkerij/winkel zie je de bakkers volop aan het werk. Als je de drempel overkomt, stap je meteen in een bakkerswereld. Je ziet het en … je ruikt het. We hopen dat klanten zich uitgenodigd voelen om verder te lopen en een praatje te maken met onze deelnemers. De open inrichting werkt in twee richtingen. Onze bakkers zien de klanten die het brood dat ze net uit de oven hebben gehaald, kopen. Die sociale interactie: dat is waar het ons om gaat.”

Benieuwd wat banketbakker Frans, bakker Rody, buurvrouw Jolenta, begeleidster Mearley en banketbakker Arnold ervan vinden?  > klik hier voor hun verhalen